22.8.2012

I am an IRONMAN!


Pajulahden triathlonin täyden matkan SM-kisat 19.8.2012

Taustasta

Olen 21-vuotias nuorukainen, joka jostain syystä haluaa kiusata itseään erinäisissä koitoksissa, ja yleensä mitä rankemmaksi sen mieltää, sen enemmän se motivoi.
 Miksi sitten Ironman 2012? Olen harrastanut yli 10 vuotta kamppailulajeja, pienenä myös laskettelua, mutta mitään kestävyysurheilua en koskaan.
Juoksua olen harrastanut sen verran, että yläkoulussa cooperin testissä sai sen 2400m ja vuonna 2008 kesällä muutaman sata kilometriä juoksua, kun treenasin maratonille kaverin yllyttämänä (en koskaan selvinnyt puoliväliä pidemmälle ja sen jälkeen vannoin, etten enää koskaan keskeytä mitään tällaista).
vuonna 2011 keväällä iski jostain triathlonkärpänen, ja päätin, että kesällä suoritan jonkun matkan. Treeniä tuli alussa hyvin, aloitin maaliskuun alussa ja juoksua tuli 30-50km viikossa, uintia pari tuntia/kilometriä (aluksi niin, että harjoittelin hengittämään altaassa, ja matkat oli 25m kunnes piti päädyssä pysähtyä lepäämään). Nopeasti kuitenkin sai uintiin matkaa lisättyä, mutta kokonaismäärä pysyi samana. Pyöräily tuli mukaan lähinnä työmatkapyöräilynä kesällä kesä/heinäkuussa, mutta ei yhtään yli 50km lenkkiä tullut tehtyä. Hybridi oli käytössä treenatessa ja kisatessa. Matkaa tuli ehkä n. 800km koko kesän aikana.
Toukokuussa 2011 alkoi pääsykokeet painaa päälle ja motivaatio urheiluun kadota, kun paineet päästä opiskelemaan kasvoivat. Käytännössä uinti ja juoksu jäi tästä eteenpäin niin paljon, että sitä tuli 5-20km juoksua viikossa ja uintia ehkä pari kertaa kuukaudessa. Ulkona en käynyt uimassa kertaakaan pidempää matkaa, kun ei ollut märkäpukua ja vesi oli kylmää.
En osallistunut sitten tuona kesänä millekään lyhyemmälle matkalle, vaikka tarkoitus oli Kiskoon mennä. Ei vain kehdannut sillä treenillä. Ei sitä treeniä jatkossakaan tullut paljoa lisää, mutta ilmottauduin kuitenkin Aulangon puolimatkalle. Siitä selvisin yllättävän hyvin alle 2h puolimaralla ja yhteisajassa 6h10min.
Sitten se treeni taas jäi, vaikka suunnitelmia oli kovasti jo seuraavalle kesälle. Muka Ironmaniksi sitä pitäisi pysytä treenaamaan, vaikkei sitä saa treenattua edes puolikkaalle kunnolla.

Kuluneen kauden treenit

Lokakuussa juoksukärpänen puraisi, kun koulun opiskelijoiden kanssa päätettiin että pidetään yhteislenkkejä.  Siitä se sitten lähti, ja sigussa näkyy jo pientä kehitystä talven mittaan.  Kevään harjoittelin lähinnä lyhyemmille juoksumatkoille, pidempiä silmällä pitäen. 10km ja puolikas keväällä olivat päätähtäimessä. Keväällä 2011 lenkkivauhdit olivat n. 6:20min/km lyhyillä lenkeillä (n. 5km) ja pidemmillä (10-15km) n. 7:15min/km. Nyt keväällä 2012 ne olivat jo 5:30min/km ja alle 6:00min/km. Kehitystä siis syntyi nopeasti. Valitettavasti toinen jalka alkoi sanoa sopimusta irti huhtikuun alussa, joten juoksu jäi aika vähiin ennen puolikasta (5.5.12) ja sama jatkui aina heinäkuun alkuun asti. 3kk aikana ei montaa sataa km tullut juostua. Heinäkuussa sitten alkoi juoksu taas maistua paremmin, ja piti oikeasti alkaa kiinnittää huomiota, että pitkiä lenkkejä saisi aikaan. Muutaman yli 30km lenkin sainkin viimeisen kuukauden aikana tehtyä ennen Pajulahtea kisakengillä eikä ongelmia ollut minkään kanssa, joten tyytyväinen olin.
Juoksua tuli n. lokakuun alusta Pajulahteen mennessä 1550km eli 46 viikolle se tekee vajaa 34km/vk keskimatkaksi. Mukaan mahtuu monia 0km viikkoja, ja korkeimmat lukemat on lopputalven n. 100km viikot.

Uintia en lopulta kovin ahkerasti treenannut (loppuvuonna 2011 en ollenkaan), mutta tekniikkaan yritin itse kiinnittää huomiota ja siinä on jo vähän onnistuttu ja uinti on muuttunut helpommaksi. Huomattavasti. Viime kevään 25m uintimatkat ovat muuttuneet kevyeksi 3km uinniksi, nopeudet kasvaneet 30s/100m ilman rehkimistä ja nopeuttakin löytyy jo hieman.  Märkäpuvun ostin kesän alussa, ja sillä tuli uitua n.10km meressä ennen Pajulahtea. Kyllä huomaa sen helppouden kun sillä pääsee uimaan, heh.
Uintia tuli viime vuodesta asti n. 42km eli alle 1km/vk. ei siis kovin paljoa ole uintia alla.

Maantiepyörän hankin syksyn 2011 alennusmyynneistä ja sillä pääsi sitten kevään mittaan ajelemaan, vaikkei pitkiä lenkkejä yhden käden sormia enempää tainnutkaan tulla. Talvella treenasin jonkin verran kuntopyörällä, sillä tuli ajettua n. 400km ja loppusyksyn 2011 aikana toiset 400km. Tänä vuonna pyörällä on tullut ajettua ennen Pajulahtea n. 1900km joista muutama tosiaan vain yli 100km lenkki. Kaikesta tästä pyöräilystä (2300km maantiellä) koulumatkaa on n. 600km ja matka on n. 4.5km suuntaansa kahdesti päivässä niinä päivinä kun kävin koulussa.
Yhteensä jonkinlaisella pyörällä tuli ajettua siis vajaa 60km/vk, ja mukaan mahtuu taas niitä noin 0km viikkoja sekä muutama yli 200km viikko.

Muuta treeniä kuluneen vuoden aikana on ollut kiipeily n. 1x viikkoon keskimäärin sekä keskivartalon kuntopiiriä n. 2x viikkoon ja kesän aikana nostaen määrät n. 5-6x viikkoon, viimeiselle viikolle tosin lopettaen.
Painoa olen saanut pudotettua 66 kilosta sinne 61 kilon hujakoille, kisan jälkeen aamupaino tosin oli jo alle 60 kilon vaikka on yritetty tankata ruokaa minkä jaksaa. Kesän aikana oli tasan yksi päivä, jolloin en olisi syönyt herkkuja, joten ei ne makeiset ja suklaat yms. kaada mitään, piristää vain mieltä.


Valmistautuminen, tankkaus

Kun lopulta tajusin Heinäkuun alussa Kiskon kisan jälkeen, että Pajulahti on oven takana, päätin oikeasti ottaa itseäni niskasta kiinni ja treenata säännöllisesti viimeisen kuukauden ja palautella viimeisen viikon. Noin kolme-kaksi viikkoa ennen kisaa tein viimeiset pitkät treenit, mm. 2 yli 30km juoksulenkkiä pk-vauhdilla (5:30-5:20min/km) ja kaksi pyörälenkkiä, toinen n. 130km kevyttä vauhtia ja toinen n. 155km ajateltua tavoitevauhtia (josta pölhön neuvosta kiristin vielä n. 10 pykälää sykkeissä kisan aikana, vaikken kisassa sykettä katsonutkaan), jälkimmäisen perään tehden vielä n. 5km juoksulenkin reipasta (kisan ylikovaa vauhtia). Uintia otin reilusti mukaan ja n. viikkoa ennen kisaa uin vielä 5km hallissa tavoitevauhtia ja 5pv ennen kisaa meressä 2.4km tavoitevauhtia. Pari päivää ennen kisaa (pe) uin vielä 1500m sis. 200m lähes maksimit. Juoksua ja pyöräilyä ei tullut työmatkailua ja 10km lenkkiä enempää, joten kevyttä oli.


Majoitus, ruokailut, fiilikset

Majoitus saatiin Pajulahdesta, kun yksi huone vapautui. Sain huoltojoukoiksi isän ja tämän naisystävän sekä oman tyttöystävän. Hyvin hoitivat homman kotiin, sellainen oli kannustus koko matkan kaikissa lajeissa ja vaihdoissa ja geelien annoissa juoksussa!  
Kolme viimeistä päivää tuli karsittua tummat tuotteet pois ja vaaleaa leipää ja pastaa tuli syötyä hyvin. tuntui, että vatsa räjähtää, kun ahtoi itseensä niin paljon vaaleaa viljaa. Viimeisenä päivänä buffet Pajulahdessa ei helpottanut ainakaan.  Oma vatsa tykkää kuiduista, että se toimisi. Oli aika turvonnut olo. Paino pyöri n. 63kg hujakoilla, joten hyvin oli saatu tavaraa sisään kisaan mennessä.
Menin nukkumaan siinä n. kello kymmenen aikaan illasta lauantaina. Herätys kisa-aamuna oli 4:15 ja sen jälkeen vessaan monta kertaa ja aamupala huiviin ja valmistautumaan kisaan. Kämpiltä lähdettiin 5:50 ja pyörä katsastukseen ja vaihtopaikka kuntoon ja saaviin vettä. Märkäpuku päälle puolen aikaan vessareissun jälkeen ja sitten fiilistellen rantaan sandaaleissa. Olo oli luottavainen koko viikonlopun ajan.

Vaihtoalueet, reitit, vartiointi

Omaa pyörää säilytin hotellihuoneessa, joten sen turvallisesta säilymisestä muualla en tiedä. Vaihtoalueelle kuitenkin kisan aikana pääsi yllättävän moni. Kun tulin maaliin, huoltajat kertoivat, että olivat jo käyneet siivoamassa minun vaihtoalueen ja vieneet kaikki kamat autoon. Vai sellaista. Olisiko sieltä irronnut minulle vaikka uusi pyörä samalla? Ei, näköjään sama pyörä kuin kisassa siellä auton katolla näkyi olevan.
Muuten kisan vaihtoalue oli mielestäni ihan hyvä, hiekka toki oli vähän nihkeä alustaksi, mutta jätesäkit olivat hyviä siihen päälle, niin kamat pysyivät poissa hiekasta eikä tarvinnut itsekään seistä siellä.
Kisareitit olivat oikein hyvät eivätkä liian mäkisiä ollenkaan, varsinkaan uintiosuus. Pyörällä kuljettiin mielestäni kovaa, etenkin kierroksen loppupätkää mielellään odotti, että pääsee helpommalle osuudelle ja kovaa ajamaan. Siirtymäosuus oli tosin mäkinen, mutta onneksi lyhyt.
Juoksussa oli muutamia ikäviä mäkiä, mutta ei ollenkaan niin pahoja, mihin on tottunut treenatessa, joten ei tuottaneet ongelmia alkuunkaan. Hyvä vinkki oli ottaa aina metsälenkille mennessä juomaa ja juoda se kävellen jyrkkä hiekkamäki ylös.

Itse suoritus

Uinti:

Uinti lähti oikein kivasti liikkeelle. Kuntosarjassa kilpailleena startti oli 2min yleisen ja 1min ikäsarjojen jälkeen.  En ole koko kesänä uinut niin kirkkaassa vedessä kuin tuolla, jos hallin uima-allasta ei lasketa. Näki hyvin, missä muiden jalat ja kädet menee, samoin omat kädet vedessä. Huisin hauskaa! Kelloa en katsonut koko uinnin aikana, keskityin vain etenemään hyvällä tekniikalla ja rauhallisella tahdilla, koska pelkäsin, että pohkeet alkaisivat krampata, kuten ne ovat tehneet ennenkin pitkillä uimalenkeillä. Viimeisellä kierroksella otin suuntiman aina poijulta poijulle, ja samalla uin hetken rintauintia, jolloin jalkaterät pääsivät helpommalla ja näin estin varmaan krampit, eikä niitä ilmennyt. Suunnistin lähinnä muiden uimareiden mukaan, ja se onnistui ihan hyvin, mutta välillä kun herpaantui, huomasi sitä menevänsä ihan vinottain. Keskittyminen, ruoto taas suoraksi ja hyvin jatkui. Aika oli reilu 1:15:00 kun nousin vedestä, joten oikein hyvä aika, varsinkin kun matka oli kai vähän pitkä (3860m:kö siellä infossa luki?) ja tavoite oli 1:16:00 eli 2min/100m vauhti. Noustessa otin mukillisen mehua, vaikka vatsa oli aika täynnä vielä.

T1:

Vaihtoon saavuin sandaalit jalassa ja otin oikein rauhassa kaiken ja pesin jalat vedellä hiekasta ja kuivasin ja laitoin sukat. aikaa tuhlaantui n. 4min, joten nopeamminkin menisi jos vähän harjoittelisi.

Pyöräily:

Kuten sanoin, reitti oli oikein mukava, mitä nyt pilvet alkoi ripsottaa vettä pitkin matkaa aika alusta asti, joten märkänähän sitä sai polkea koko matkan. eipä tuo juuri itseäni tosin haitannut. Eipähän ollut niin paljon ötököitä ilmassa ja näin minun silmissä, kun ei ollut ajolaseja mukana. Alussa lähdin, ennakkoilmoituksen mukaisesti, hiljaa tavoitevauhdin alapuolella, 29.6km/h ensimmäisen 5km pätkän. toinen menikin jo 36.3km/h nopeudella, joten se siitä ”ottakaa ensimmäinen 10km rauhassa, muuten kisa on pilalla”. Tavoite kun oli pitää tasaista 30km/h nopeutta koko kisan ajan. Keskari tasoittui alkupätkällä sinne n. 32.5km/h tuntumaan, puolivälissä se oli 32.2km/h (yhtä kova kuin minulla kiskossa ilman aerotankoja) ja lopun hissuttelun ansiosta se putosi lopulta 31.8km/h:iin. Hieman keskaria pudotti 4 kertaa (jokaisella kierroksella) puskareissu, joista tosin kaksi viimeistä tein jo satulasta kun kyrsiinnyin siihen ,että nesteet valahtaa vain läpi eikä imeydy. Hyvin se homma näinkin hoitui! Kai se oli se sää, kun ei hikoiluttanut juuri lainkaan. Lopussa join melko vähän enää, kun ei siitä näyttänyt olevan apua. näin pyöräajaksi saatiin 5:38:00 suunnilleen. Nestettä kului ehkä n. 2l gutzya ja 4 energiapatukkaa ja 3 geeliä.

T2:

Yllättävän paljon sain tuhlattua aikaa tässä vaihdossa, kun ennen se on mennyt n. 1min, nyt meni lähemmäs kolmea. Eihän siinä tarvi kuin kengät vaihtaa, laittaa pyörä paikoilleen ja kypärä pois päästä? Juoksen kuitenkin samoilla vaatteilla kuin pyöräilen, joten niissä ei ole mitään vaihdettavaa. Vaihdossa otin yhden geelin.

Juoksu:

Hitaasti mutta varmasti lähdin etenemään. Kelloa katsoen vauhti oli kuitenkin n. 5:00min/km, joten hyvää vauhtia edettiin.  Kolme kertaa kävin juoksunkin aikana puskassa, ja sitä ei voinutkaan lennosta heittää, oli sen verran haastavaa. toinen, kolmas ja neljäs kierros mentiin aika tasaisesti 5:20-5:45 (vessareissuista johtuen jotkut hitaampia) vauhtia ja 33km kohdalla tajusin, kun viimeinen kierros oli alkamassa, että huh, pitää varmaan alkaa kiristää vauhtia kun ei tää tunnu juuri miltään vielä! 2 geeliä ja kaksi energiapatukkaa mussutin matkan aikana 10-33km välillä. Melko pk-vauhtia mentiin koko matka, ja keskisykekin oli vain 148 koko matkalla (toki sykkeet laskee tällaisessa suorituksessa, kun hiilaria ei ole saatavilla samaa määrää kuin tuoreena) Viimeiset 9km tultiin sitten hieman hiljempaa kuin  5min/km tahdilla, reilu viimeinen kilsa toki vielä vähän kovempaa.  Juoksun aika oli sitten n. 3:42 ja rapiat.

Maali:

Maaliin kun saavuin tyttöystävän kanssa kiertäen viimeisen kierroksen, oli olo aika sumea. Tai ainakin näin jälkikäteen ajatellen. Aika lopussa sitä oltiin, vaikkei sitä ajatellut itse. Onneksi nesteytys onnistui kuitenkin hyvin (ei ainakaan liian vähän ja juoksun extreme suolainen juoma auttoi varmaan) ja energiat ei loppuneet missään kohtaa, joten mitään ongelmaa ei missään kohtaa kisaa ollut. Otin maalissa juotavaa ja suolakurkkua, mutta olisin toki kaivannut ehkä jotain lämmikettä ja nähdä pramean maalikyltin maaliviivan yläpuolella, mutta kaikkea ei saa. Ehkä myös jotain Finisher-paitaa tai mitalia tai diplomia tms olisi kaivannut, mutta kun ei ollut, niin päätin lähteä suoraan suihkuun vaihtamaan lämmintä päälle. Mitään aavistusta ei ollut palkintojen jaosta, joten niitä en jäänyt katsomaan sen enempää vaan suuntasin suoraan kotiin.

Kotiin:

Kotiin päästyä menin vain laittamaan saunan päälle, join paljon vettä ja söin jotain lämmintä ruokaa. Ai että sauna tekikin hyvää!

Järjestäjien pros and cons

Kuten tuli sanottua, reitit ja alueet olivat hyvät, mutta katsojia ei pahemmin omia huoltajia lukuun ottamatta paljoa näkynyt. Ehkä jollain tavalla pitäisi saada niitä reittejä, edes juoksua, hilattua jotenkin lähemmäs kansaa, jotta katsojat tulisivat paikalle? Toinen asia oli tuo maaliintulo, josta jo mainitsin, ja tuo vaihtoalueelta tavaroiden haku. Muuten monet ovatkin sanoneet jo monia asioita, joita voisin toistaa, mutten ala siihen.
Erittäin kiitollinen olen järjestäjille kaikesta, mitä he ovat tehneet meidän eteen, että ollaan saatu näin hieno kilpailu aikaiseksi! Kaikki mitä tapahtui, tapahtui hyvin ja mitään suurempia ongelmia en havainnut sen pahemmin. Toivottavasti ensi vuoden kisan päivämäärät ja paikka saadaan selville mahdollisimman pian, että saa sen ajan vapaaksi! tätä en halua missata ensi vuonna!

Palautuminen

Sunnuntaina saunaan.  Maanantaina menin myös saunaan ja tein pienen kävelylenkin tönköillä jaloilla ja ahdoin paljon ruokaa naamaan. Tiistaina saunaan ja pyöräilyä 2x n. 40min todella kevyttä pyörittelyä ja tänään keskiviikkona olo on helpompi kuin HCR:n juoksun jälkeen keväällä. Kompressiosukat ovat olleet jalassa maanantaista asti päivisin.

Jatkossa

Kokonaisaika 10:43:36, johon olen enemmän kuin tyytyväinen!! Tavoite oli ensisijaisesti päästä maaliin, toinen tavoite olisi ollut alittaa 12h ja sekin tuli helposti. Jokaisessa lajissa olin nopeampi kuin tavoittelin ja sijoitukset lajeittain (uinnissa n. 43, pyöräilyssä n. 46 ja juoksussa n. 13 miehistä) kertoo, että ei tämä nyt niin huonosti mennyt! Etenkin juoksuun olen enemmän kuin iloinen! Kävelin ainoastaan juomapisteillä kun otin juotavaa tai syötävää, muuten juoksin koko matkan ilman mitään ongelmia!
Ensi vuonna uusiksi, on tämä koukuttavaa touhua!