25.6.2013

Juhannus takana ja valmistautuminen Kiskoon alkaa

PE: Kevyttä pyöräilyä 62km/2h59min ja paljon saunomista/meressä pulikointia
LA: Lepoa ja paljon samaa kuin eilen
SU: Kevyttä pyöräilyä 64km/3h07min

Viikko 26 alkoi sitten eilen maanantaina Teron ehdottamalla 1h30min tempo-pyöräilyllä. Oikeastaan tempoa tuli vain 1h16min, sillä en halunnut ajella enempää, että loppuviikkoonkin säilyy jotain menohaluja. Varmasti mitä pidemmälle tuota ajaa, sen rankemmaksi se käy progressiivisesti ja palautusaika pitenee. Kahdesti tuon varmaan vielä ehtii ajaa jos tuntuu siltä, mutta kerran nyt ainakin olisi tarkoitus ajella, ehkä kokonaan 1h30min sitten. Yhteensä eilen tuli 20km siirtymää + 50km tempo (kuusijärveä ympäri 5x) 39,3km/h + 20km siirtymää. Tuota vauhtia olisi kierroksen, korkeintaan kaksi vielä pystynyt ajamaan, mutta ei siitä mitään 1h30min puolimaratonia olisi kiskottu päälle enää. En halunnut tilaan, jossa vauhti hyytyy ja harjoitus on mennyt överiksi. Nyt osasi lopettaa selvästi ajoissa, sillä vauhti oli tasainen/~kiihtyvä loppuun asti. Pari kilsaa tunnissa vauhtia alemmas, niin jaksamisen kanssa ollaan varmaan vähän eri tasolla.

Kaksi geeliä meni matkalla ja n. 5dl omatekemää urheilujuomaa. Toinen geeli siirtymän jälkeen ennen tempoa ja toinen 30km kohdalla. Joroisilla pitää otta vähän useammin geeliä, varmaan 20-25km väli on sopiva urheilujuoman kanssa.

Kiskon jälkeen ollaan taas astetta viisaampia, miten vauhtia löytyy kisoissa (ilman mahdottomia keventelyjä kuitenkaan). Uinti nyt ei ainakaan kulje, sen olen todennut. Yritetään juoksulla ja pyörällä paikata tilannetta.

20.6.2013

Hyvää juhannusta kaikille!

Niin se aika menee, ensi viikosta taitaa alkaa taas päivät lyhenemään, mutta onneksi valoa riittää pitkälle syksyyn. Silti tykkään enemmän valosta, sillä treenejä on mukava heittää myöhäänkin auringon vielä paistaessa :)

Huomenna lähtö Inkooseen viikonlopun viettoon, joten eiköhän tämän viikon varsinaiset urheilut olleet tässä. Huomenna ja sunnuntaina pyöräilyä tulee 60km suuntaansa, mutta teemana on retki, joten syke pysynee satasen tuntumassa :)

Alkuviikkoon mahtui hyvin määrää, vaikka se ei varsinainen tarkoitus ollutkaan. Tehoja ei liiemmin ollut, mutta se onkin ensi viikon teema.

MA: aamusta uintia 2.5km, sis. 4*200m kovaa ja 6*50m potkuja kiihtyen. Päälle pyöräilyä. Illasta vielä 1h boulderointia.
TI: Aamusta uinnin yritystä, mutta lasit alkoivat vuotaa, joten treeni jäi tyngäksi vitutuksen kasvaessa ja pidemmän määrän uimisen ollessa mahdotonta. 1.2km kuitenkin, sis. 4*100m kovaa. Hetken breikki ja reilu 100km pyörälenkki kaverin kanssa ja taas hetken breikki ja 10km pk2/kynnysvauhtista juoksua.
KE: 32,5km juoksua@5:04/km. Pisin juoksu ties kuinka pitkään aikaan vaihteeksi. Vähän tuntumaa maratontreeniin, joka koittaa Joroisten jälkeen. vielä toinen pitkä olisi hyvä saada ennen Joroista, koska sen jälkeen niitä ei ehdi kovin montaa enää juoksemaankaan ennen Berliiniä. Vähän lähti syke keulimaan lopussa, kun ei juomaa ollut mukana. Ainoa kauppa, joka lenkille osui, oli 16km kohdalla, ja ajattelin tietty, että seuraavaan kauppaan asti odottelen euroni käyttöä, kun tästä on vielä niin pitkä matka kotiin. Noh, sellaista kauppaa ei sitten enää tullutkaan, mutta hyvin se vauhti säilyi silti.
TO: Kevyttä palauttavaa pyöräilyä 43km ja 1000m korjautuilla laseilla uintia. Eipä ne kestäneet mitään vaan heti oli tippa silmässä. Siispä toispuolista hengittelyä ja kevyttä menoa, lopussa 3*50m kovaa, 34, 33 ja 32s.

Tästä kertyi jo rapiat 12h30min liikuntaa, ja loppuviikko menee kevyissä merkeissä ja juhannusta juhlien :) Ensi viikko tosiaan vähän tehopainotteisempi. Yksi pitkä pyörätempo Teron ehdotuksesta olisi tarkoitus kokeilla alkuviikosta. Keskiviikkona on 800m juoksukisa, mutta siellä ei ihan parasta terää tulla näkemään :)

Kohti juhannusta, kohti kiskoa, ja kohti Joroista! Hyvää lomaa kaikille!

19.6.2013

5 viikkoa reissuun on

Viikon summaus:

MA: Lepoa reippaasta pyörästä ja muutenkin kiire päivä ja kotiin pääsi vasta kymmenen aikaan illasta.
TI: Kuusjärvellä kaksi kierrosta (en ehtinyt jäädä myöhemmin olevaan avovesi-heltri-cup -kisaan), ensimmäinen rauhassa lämmitellen ja vauhtia nostaen ja toinen reippaammin, n. 11:30 ja toinen 11 tasan, tosin kierrokset ei ihan saman mittaisia olleet. Päälle kevyttä pyöräilyä 44km/1h37min
KE: Aamusta hallille uimaan, joskin aika nihkeä meno ja reissu jäi 1.6km/24min mittaiseksi, sis. 5*100m reipasta/kovaa. Päälle matkapyöräilyt.
TO: Sama homma, aamusta hallille uimaan ja vähän parempi fiilis, 2,8km/43min sis 1.6km reipasta@1:27. + matkapyöräilyt. Päivällä reilu 3h pyöräilyä kiihtyen, vajaa 100km ja päälle nopea vaihto juoksuun 4km@4:09/km (reipas 4:08, kevyempi 4:24, kova 3:50 ja päälle reipas 4:13)@153bpm. Jalat tuntuivat hyvältä juoksussa, vaikka vauhti tuntui aluksi, kuten aina pyörän päälle, todella hitaalta, mutta kello kertoo yleensä toivottavasti muuta.
PE: Taas samaa, aamusta hallille uimaan, 2.4km/41min sis. enemmän tekniikkaa ja 4*100m kiihtyen kovaa. + pyöräilyä random määrä.
LA: Kiireinen päivä, joten kuudelta herätys ja saman tien kengät jalkaan ja ulos lenkille. Ai että jalat oli ihmeissään. Pari ensimmäistä kilsaa olikin todella hitaita, mutta lopulta juoksu sujui hyvin. ohjelmassa 10km kevyttä (kiihtyen alun 5:16 ja 5:06/km lopun 4:30/km) @4:45 + 5km reippaampaa about 4:15, 4:10, 3:57, 3:59 ja 3:47.
SU: Lepopäiväksihän se meni.

Yhteensä viikkoon mahtui 10h53min treeniä, jossa muutama ok uintisessio ja yksi hyvä yhdistelmätreeni keskellä viikkoa ja loppuviikosta mukavan tuntuinen juoksulenkki. Muuten aika perus mättöä, josta yritetään parin viikon aikana hioa spesifimpiä treenejä ja yrittää pitää muu setti kevyenä.

Juhannus tulossa, joten kevyt loppuviikko ohjelmassa. Mökille tarkoitus lähteä, ja tyttöystävä halusi pyöräillä sinne, joten jotain tulee kuitenkin tehtyä.

9.6.2013

Viikko 23 pakettiin ja tulevien viikkojen tehoja

MA: uintia 3*850m@ 1:21-1:25 märkäpuvulla
TI: Pyöräilyä 22km sis. 3.8km+4.5km vedot kisavauhtia
KE: Uintia ~2.1km sis 50m kelauksia reippaasti ja palautus 50m kevyttä 5*. Perään 7.2km juoksua sis erinäisiä vetoja. Illasta kiipeilyä tunnin verran kevyesti, päivän mittaan 2*20km pyörää kevyttä.
TO: uintia 2*850m@1:21-1:25 märkäpuvulla
PE: Lepo
LA: Sääksin triathlon SM-sprintti 1:13 ja risat.
SU: Ei ollut matka Forssaan sittenkään, vaan Tammelaan. Menomatka 60km@34,2km/h ja paluu 45km@35,6km/h ja loppu 15km kevyttä rullailua hulluun vastatuuleen.  Jalat tuntuivat hyvältä, hengitys kulki ja tuntuma oli mukavan reipas, sykkeet keskimäärin 140-145. Varustus oli sama kuin eilisessä kisassa, mutta selässä reppu ja matkassa enemmän vettä. 

Viikkoon yhteensä 10h45min abouttiarallaa ja alkuviikko kevyttä menoa. 

Tästä on sitten 2 viikkoa kovempaa ja viikko kevyempää (kiskon perusmatka-viikko), josta ehkäpä 1½ viikkoa kovempaa ja 1½ viikkoa kevyempää (joroisen puolimatka-viikko). Sen jälkeen alkaa varmaankin juoksupainotteisempi kausi pienen palautuksen jälkeen kohti Berliiniä. Loppukesän triathlonit ovat auki jos niitä tulee (rykäsyjä lukuunottamatta?).

Uinti pitää saada avovedessä onnistumaan, sillä nyt se ei ole ollut hyvällä mallilla vielä kertaakaan. Silti taidan halliin suunnata pääasiassa ja tehdä kerran pari viikkoon avovesiuinnin. 
Juoksu pidetään ennallaan ja haetaan sitä puolimatkan vauhtia (4:15/km) ja toivotaan, että sitä jaksetaan. Samalla se on hyvää treeniä kohti syksyn maratonia ajatellen, jossa tarkoitus on on painella alle 3h vauhdin ollessa juuri tuo 4:15/km ja nopeampi. 
Pyörä on vähän kysymys, että miten tästä, sillä sen treenaamisesta ei ole juuri kehittäviä havaittuja kokemuksia. En ole vielä keksinyt, mikä olisi sellainen kehittävä treeni keskipitkällä tähtäimellä tästä Joroiselle. Jotain on tehty vuodessa, kun treenilenkkien vauhdit ovat kasvaneet, mutta mitä? Mikä edes on oma vahvuus, jotta vauhti olisi Joroisilla n. 35km/h, mielellään toki vähän kovempaa? :)

8.6.2013

Yhtä väärään aikaan tullutta kokemusta rikkaampana - triathlonin SM-sprint

Ei tosiaan olisi tarvinnut kokea tuollaista kokemusta juuri ensimmäisissä sm-kisoissa. Perseelleenhän se sitten meni alusta alkaen. Tai ei ihan, ensimmäinen 200m uinnista sujui hyvin.

Valmistautuminen kisoihin sujui treenien osalta mielestäni ihan hyvin. Maanantaina kävin avovedessä uimassa 3*~850m vauhdeilla 1:21-1:25/km. Tuntuma oli ihan hyvä, tosin puku ei tuntunut istuvan täysin. Ehkä ne olkapäät ovat vähän paisuneet vuodessa ja keskivartalo kaventunut, joten puvun sisään pääsi vettä hieman enemmän kuin olin toivonut. Kädet taas harittivat vastaan puvussa eteenvedossa, joka väsytti käsiä aika huolella.
Tiistaina oli vuorossa reilu pari kymppiä pyöräilyä, joka sisälsi vajaan ja reilun 4km vedot kovaa.
Keskiviikkona oli vuorossa aamusta uintia lyhyillä vedoilla ja päälle reilu 7km juoksua, joka sisälsi kiihtyviä 400m vetoja radalla + 100m vetoja. Päivään mahtui sitten myös n. 40km pyöräilyä kevyttä rullailua pariin osaan jaettuna. Illasta kevyt kiipeilysetti vielä, joka ei juuri missään tuntunut.
Torstaina kävin vielä illasta uimasta avovedessä märkäpuvulla 2*850m vetoja vauhtina edelleen sellainen 1:20-1:25, joka ei pahalta tuntunut.
Perjantaina oli vapaapäivä. Vähän jäi mietityttämään, olisiko pitänyt käydä uimassa ilman märkäpukua vielä kokeiluna, miten eroa löytyy. En näin tehnyt, vaikka kisassa sitten vedin uimahousuilla kuitenkin.

Miten se kisa sitten?

Perjantaina nukkumaan 23.10, mutta ai että, sohvalla kun nukuin, en saanut unta ties mistä syystä ennen puoli yhtä ainakaan, ja herätyskello pirisi 5.40, joten unta ei saatu palloon ainakaan liikaa. Aamupala nassuun kuuden pintaan ja päivän lehteä lukemaan. Vähän ennen seiskaa lähdettiin ajelemaan kohti kisapaikkaa ja 7.20 parkkipaikalla, josta ajelin sitten pyörällä kiertäen vaihtopaikalle.

Kamat vaihtopaikalle, veden tsekkaus ja päätös, että märkäpuku jää kassiin ja uimahousuilla mennään. Olin sitten ainoa aamun ekassa lähdössä uimahousuilla, muilla oli märkäpuku tai kisapuku, jota ei kyllä sitäkään monella tainnut olla.

Lähtö pamahti ja kovaa pomppimista veteen ja muutama delfiinihyppy rantavedessä ennen kauhomista. Ensimmäiselle poijulle meni kaikki hyvin, mutta sitten ei niinkään enää. Suunnistamisessa tai muussa ei mitään ongelmaa, mutta!

Kiertoliike alkoi tuntua keskivartalossa, joten sitä piti vähän alkaa himmaamaan, ja se kuitenkin vie todella ison osan vauhdista, kun ei kyljelleen pääse hyvin. Ei se ehkä mahdottomasti alkuun vaikuttanut, mutta loppua kohden kun yritti vauhtia taas nostaa, tuntemus kasvoi sen verran ikäväksi, etten vaan voinut nostaa vauhtia tai parantaa asentoa uinnissa, joten meno oli vauhdin ja lihasten tuntemusten osalta aika verkkaista. Harmitti, koska paljon kovempaan aikaan olisi voinut olla hyvin mahdollisuuksia uinnissa. Aika taisi olla luokkaa 11:24, joka ei todellakaan tyydytä, edes ilman märkkäriä.

Vaihtoon pääsi juoksemaan reipasta vauhtia ja se sujui ainakin rykäsyä paremmin. Paita ei vain sujahtanut päälle sujuvasti, mutta muuten onnistui ihan hyvin. Kengät olin taktisesti jättänyt nyt vaihtoon ja ne puin siellä ja juoksin kovaa sitten pyörän kanssa viivalle. Nopeasti ohitin yhden kaverin siinä, jolla taisi olla kengät pyörässä.

Pyörä lähti käyntiin ihan mukavasti, vauhti ei tuntunut pahalta, mutta valitettavasti edellä mennyt pariskunta pääsi karkuun, jota en yksin saanut kiinni alussa. Takaa tuli nopeampi pyörä ohitse, jonka peesiin en myöskään päässyt, sen verran reippaasti tuli ohitse. Toinenkin pyörä tuli ohi melko pian, ja siihen peesiin pääsin. Ylämäkeen tultaessa sitten saatiin edellä mennyt kaveri kiinni (alussa ohi tullut) ja ohitettiin pari kaveria, taisivat olla nuorempaa sarjaa. ehkä 500m ajan otin letkan kärkipaikan, mutta sen jälkeen pari tuli ohitse ja lähti ihan kunnon kyytiä menemään. Tähän en enää pystynyt, koska jo vähän aiemmin alkoi tuntua, että hengitys ei pelaa yhtään. Alkoi pistää oikeaan kylkeen siinä paikkeilla kun letka muodostui. Tämä korostui sitten selvästi viimeisellä kympillä, kun alkoi rankempi matka. Yksin ei päässyt mihinkään ja kylkeen ihan sattui. Vauhti alkoi pudota alun 38km/h vauhdista ylämäkiosuuksien 33km/h ja sekin tuntui pahalta hengittää. Jalat tuntui pelaavan ihan hyvin, joten ylämäissä sain jotenkin edellä menneitä kavereita kiinni vähän, mutta muualla eroa tuli huimasti lisää. Aika taisi olla luokkaa 39:40 tulospalvelun mukaan, ja oma kello 38 ja rapiat ilman vaihtoa. Ei tyydyttänyt sekään yhtään ja alkoi todella vituttaa, kun tällainen vaiva esti kovemman etenemisen!! Sykemittaria ei ollut, mutta hyvin matalalla ne pyörivät... Ei tulisi helppo juoksu näillä näkymin...

T2 vaihto ei sujunut täysin nappiin, sillä unohdin ottaa pyöräkengät irti jaloista ennen vaihtoa, joten juoksin kengät sitten jalassa vaihtoon. Ei siinä mitään, kovaa niilläkin juoksee vaihtopaikalle. Juoksukengännauhat unohdin kiristää loppuun asti vaihdossa, mutta en jaksanut pysähtyä enää niitä paremmin laittamaan kun eivät hölskyneet juurikaan.

Juoksu lähti öm. Sekavissa tunnelmissa liikkeelle. Välillä oli fiilis, että voisi vaan lyödä läskiksi ja kävellä, kun ei tästä mitään tule ja sattuu kylkeen. Toisaalta ajattelin, että kerta sitä on jaksettu tulla sm-kisoihin asti, niin juostaan edes loppuun asti, kävellään sitten. Vauhtia ei saanut millään kun kylkeen sattui. Syke oli hölkkävauhtia itselle, alun kilsat 4:20/km, 4:40/km, 4:30/km ja 4:20/km ei paljoa lämmitä!! 3:50/km noin helpolla reitillä olisi pitänyt olla selvää kauraa. Vauhti oli hitaampaa kuin maratonilla! Ohi tuli muutama kaveri, ja en jaksanut välittää hetkeäkään siitä. Hyvä heille, varmaan lämmitti mieltä, kun pääsi nostamaan sijoitustaan tällaisen löntystelijän kustannuksella... Viimeisen kilsan kuluessa huomasin, että takana tulee ehkä 100-150m päässä yksi kaveri, ja sitä en enää lopussa kyllä kehtaa päästää ohi, en ainakaan suosiolla. Nostin vähän vauhtia kun kylki oli alkanut helpottaa tuollaisen löntystelyn aikana. Naisten kärki, Kaisa Lehtonenkin tuli vastaan vähän ennen omaa maalia, joten onnittelut siihen suuntaan ja nostin vähän vauhtia. Parkkipaikan suoralle tullessa päätin nostaa vauhdin edes reippaaksi, jotta en näytä ihan täysin nololta maaliin tullessa. Viimeinen kilsa tuli rennosti kiihtyen 3:50/km vauhdilla, mutta aika paljon siihenkin jäi varaa, syke ei kovin korkealla oleilleet siinäkään, mitä nyt kylkeen alkoi taas pistoa tuntumaan, joten päätin jättää kovemmat kiihdyttelyt väliin, kun takana tulevakin näytti jääneen riittävän kauaksi.  Aika 21:5x ei kyllä lämmitä, mutta istuu hyvin muihinkin lajeihin tänään, eli sitä samaa heikkoa settiä tässäkin.

Loppuaika 1:13:39(?) ja sijoitus 19/28 miesten yleisessä ei paljon selittelylle jätä sijaa. Paska mikä paska, odotukset ja edellytykset olivat paljon suurempia, mutta tänään sai tyytyä tähän. En jaksa alkaa ajatella enää, mitä olisi voinut olla mahdollista, sillä kärki ainakin paineli melkoista haipakkaa  ja kovaa ja Teemu Lemmettyläkin jätettiin sijalle ynnämuut, vaikka kova kaverihan on kyseessä, hänen kisastaan tosin en tiedä mitään. Joskus toivottavasti ei niin kaukana tulevaisuudessa minäkin pääsen olemaan vähän korkeammalla sijalla yleisissä ja muissa sarjoissa, mitä nyt onkaan tarjolla.

Paluu treenien pariin ainakin tulee sujumaan helposti, koska jalat ja kädet eivät ole juurikaan rasittuneen tuntuisia ja huomenna onkin luvassa hieno pyöräreissu Forssaan.

Onnittelut hyvin suoriutuneille ja tsemppiä heille, joilla tuntui menevän heikoimmin mitä olivat ajatelleet. Kohti uusia koitoksia! :)

6.6.2013

viikko 22 ja viikko sm-sprinttiin!

Viikko vierähti taas tehokkaasti ohi ja samalla alkoi meikäläisen loma!
Koulussa on ainakin hetkeksi ohi 2 vuoden uurastus kun kaikki kurssit yhteen kasaava tentti on takanapäin.
Tästä syystä treenit olivat aika vaihtelevia ja ei ehkä kaikkein optimaalisimpia valmistavia sprinttiä ajatellen. Ihan kohtuudella koulustressistä huolimatta tuli tehtyä kaikenlaista.
Maanantaina tuli tehtyä pyöräilyä, kiipeilyä ja uintia, jossa mm. 10x100m 10-15s palautuksella kiihtyvästi 1:25->1:20, avg. 1:22,6. Yllättävän hyvin meni ilman ongelmaa, vaikka kehitystä ei ole tapahtunut koko toukokuun aikana uinnissa. Napsun verran kovempaa saisi kulkea vielä ennen heinäkuuta.
Tiistaina oli vuorossa heltri-cupin ensimmäinen rykäsy. Ilman märkäpukua tarkeni ihan mainiosti, vaikka aika turhaan päällä oli juoksuvaatteet...
Keskiviikko meni lukiessa kirjaimellisesti vielä koko päivä eikä uskaltanut poistua kotoa minnekään :-)
Torstaina illasta pääsin taas uimaan, ja seuran viimmeisellä kerralla olikin vuorossa eriskummallisia viestiosuuksia 3*4*25m. Pohkeet siinä meinasi kramppailla, kun koulun takia tuli syötyä ja etenkin juotua huonosti. Selvisin kuitenkin :-)
Perjantaina uudestaan kiipeilemään ja siellä tulikin paljon yrityksiä. Tämän sitten huomasi viikonloppuna ja vielä maanantainakin kipeiden käsien ja selkäfileiden osalta.
Lauantain olin pyhittänyt juoksulle, kun ei ollut juhlia juhlittavana päivällä ja toisaalta pyöräily ei maistunut. Aamusta heti liikkeelle ja ohjelmassa tavoitevauhtista juoksua 4*2km 2min hölkkä (5:00/km) palautuksilla kiihtyen 4:00->3:52/km vauhdeilla. Päivällä vielä reipas vl-lenkki vajaa 12km @4:24/km kilometrien vaihdellessa 4:40-3:58/km välillä. Vielä lopputalveen asti alle nelosen vauhti juoksussa on ollut tiukkaa, mutta sitten tapahtui jotain ja sen jälkeen se on ollut sen verran mukavaa, että se ei enää pelota :-)
Sunnuntaina pyörällä kuusijärvelle katsomaan kisoja, joissa olikin paljon osallistujia ja sää suosi, ainakin katsojalle täydellinen sää ja kävinkin uimassa hieman lähtöjen välissä. Vesi taisi olla 21c, joten ei valittamista. Perusmatkalla joku riisui märkäpuvun pois puolimatkassa, ja ymmärrän ratkaisun kyllä :-)
Yhteensä viikkoon ennen sm-sprinttiä mahtui 11h40min treeniä, ja tästä on hyvä lähteä keventelemään kohti viikonloppuaa, vaikka pääkopalle ja kropalle se onkin vaikeaa. Jalat ja pää haluaisivat mennä paljon ja kovaa,mutta järki sanoo, että parempi levätä. Näin tapahtukoon.