29.7.2013

Treeniblogin päivittämistä ja tilastoja Joroisia kohti kulkemisesta!

Kuten joku saattaa heti ulkonäöstä huomata, blogi sai uuden ilmeen. Katsotaan, jos sitä vielä vähän muokkaisi jatkossakin, mutta mennään nyt tällä hetki eteenpäin, sainpa askarreltua Joroisten kuvista itselle bannerin :)

Viikko 30 onkin mennyt nopeasti ohi, ja tunteja palautellessa tuli vähemmän kuin kuin koko vuonna yhtenäkään viikkona. Sopii siis hyvin kuvaan. Ja ensimmäistä kertaa en käynyt viikon aikana uimassa tänä vuonna, joka sekin sopii kuvaan. Ja vielä jotain ensimmäistä - ensimmäiset mitalikahvit tuli saatua! :)

Paikat tuntui hyvin lähtevän palautumaan mökillä ollessa, ja tiistaina kävinkin jo pyörällä heittämässä vajaan tunnin lenkin palautellen sykkeiden ollessa alle 120. Keskiviikkona kävin pienen juoksulenkinkin heittämässä hyvin alhaisilla sykkeillä ja olihan se vauhti sen mukaista sitten, tuli käveltyäkin ylämäkiin. Torstaina oli pesistä ja futista, ja olo oli sen jälkeen kuin pesismailalla lyöty. Paikat ihan jumissa perjantain ja lauantain, joten niinä päivinä en tehnyt sitten mitään, vaikka tarkoitus olikin. Sunnuntaina kävin heittämässä illalla lyhyen palauttavan juoksulenkin, vauhti oli reippaampaa jo kuin aiemmin viikolla, joten kyllä se palautuminen sieltä jatkuu vielä - pitkälle ensi viikkoon.

Tunteja tuli reilu 3h plakkariin.

Kirjoittelin myös viikkotason treenitunteja ylös tältä vuodelta taulukoihin, ja ne alkavat hahmottua näin 30 viikon jälkeen tältäkin vuodelta.

Tässä on nyt treenattu viime vuoden joulukuun puolesta välistä alkaen säännöllisesti, joten 32 viikkoa on säännöllistä treeniä nyt takana (päättyen Joroisten puolimatkaan). Hieman statistiikkaa kuluneesta treenijaksosta, josta on tullut mukava leppoisa elämäntapa, enkä koe sitä mitenkään tiukkana ja pakkopullana kohti jotain tavoitetta, sillä nautin jokaisesta treenisessiosta omalla tavallaan.

Kaikki treenaamiseni on omien akkujen lataamista, se on omalla tavallaan laatuaikaa, omaa aikaa, mutta kyllä elämässä on muita asioita, jotka ovat treenaamisenkin edellä ja vieläkin laadukkaampia ja arvokkaampia.

Kiitän kaikkia, jotka ovat tehneet elämästäni näin hienoa, treenitunneilla saan ladattua akut, että voin käyttää laatuaikaa niihin rakkaimpiin täydellä sydämellä <3

Treenitunteja yhteensä 365h04min
Keskiarvo kuluneelta jaksolta on 11h25min
32 viikosta 7 on alle 10h ja 25 on yli 10h. Näistä kolme viikkoa on yli 15h.
13 viikkoa on treenattu välillä 10-12h, joka on selvästi suosituin väli ollut.
Mediaani on 11h39min
Keskihajonta on 2h48min

Juoksua on tullut 82h33min/904km = 2h35min/28,25km/vk = 22,6%
Pyöräilyä/Spinningiä/Kuntopyöräilyä on tullut 178h54min = 5h35min/vk = 49%
Uintia on tullut 69h12min/250,6km = 2h10min/7,83km/vk = 19%
Lihaskunnoksi voidaan laskea loput 34h18min = 1h04min/vk = 9,4%

25.7.2013

Finntriathlon kuvia

Vain hetki ennen lähtöä
Ja sinne mennään!
Pesukone käyntiin pienelläkin porukalla
T1 kamat kassiin ja menoksi

T1 pyörä odottaa kauniisti muiden mankeleiden joukossa
Ja siitä pyörä mukaan ja juoksuksi mäkeen
Siinä sitä maittoi mennä samassa asennossa sen 2:21 ja risat
Tiukkaan mäkeen sai mennä ohituskaistalla

Jokaisella kierroksella käydään vähän näyttäytymässä kentällä

Kohti maaliviivaa, takaa tulee joku!







23.7.2013

Puolimatkan SM-kultaa 2013!



Vieläkään en osaa oikein sisäistää sitä, että nappasin kultamitalin omasta sarjasta, ja kisa meni täysin suunnitelmien mukaan ja vähän odotuksia nopeamminkin, aika 4:27:07!!

Kisaviikko:

Kuten kerroin viimeksi, edellinen viikko oli melko täyteläinen tuntimäärineen, mutta sisälsi paljon kevyttä pyöräilyä. Kisaviikko sujuikin sitten paljon kevyemmissä merkeissä, sillä se sisälsi tiistaipäivän uinnin altaassa (400m I/800m II/800m III/400m I) ja illan kevyen juoksun (jossa lopussa 10*100m ylämäkeen) ja keskiviikon kevyen pyöräilyn (välissä 10km reipasta kisa-vauhtia) ja uintia kuusijärvellä (700m I-II). Maanantai, torstai ja perjantai olivat täysin vapaita, mitä nyt perjantaina ajoin pyörän katsastukseen 4km vain tarkistaakseni, että kaikki toimii kuten pitää. Olo oli koko viikon vähän turhautunut, kun ei päässyt treenaamaan kuten aiemmin, vaan piti luottaa, että kunto kasvaa levossa.
Ruokailupuolta en juuri muuttanut, mutta ruisleivän ja täysijyvän jätin pois keskiviikon jälkeen ja söin sillä tahdilla, että nälkä ei ainakaan pääsisi yllättämään. Perjantaina söin enää maltillisen täyteläisesti päivällisen, iltapalaa en syönyt, koska olo oli melko täysi edelleen.
Lähtö Helsingistä oli perjantaina puolen päivän aikaan, josta ehti sopivasti klo 16 infoon Joroisille ja hoitaa ilmoittautumisen. Siitä sitten majapaikalle, ja vähän ennen klo 20 takaisin kisakeskukseen juoksukamoja viemään ja vähän myyntikojuja yms. tiirailemaan – ilman lompakon availuja tietenkin. Siitä sitten pyörätavaroita viemään uintipaikalle ja jätin samalla varustepussukan sinne. Järjestelyt
näyttivät lupaavilta ja toimivilta. Ihanan raikas kaatosade kasteli kaikki paikat minuutissa juuri ennen kuin ehdittiin pois alta, mutta pian se sade loppuikin. Tämän jälkeen en enää nähnyt sadetta koko
kisaviikonloppuna ja lämpöäkin oli koko viikonlopun ajan +15-17C, joten täydellinen keli kisata!

Kisa-aamu:

Herätys oli klo 07.00 ja aamupalaksi naamaan melko totuttu, eli vaaleaa leipää pienillä täytteillä, jugurttia ja banaani. Tämä sai riittää, eikä olo ollut yhtään turvonnut koko päivän aikana eikä olo
ollut missään vaiheessa energiavajauksesta kertova, joten luulen, että tankkaus ja energiansaanti oli onnistunut kokonaisuus.
Muiden syötyä aamupalansa herättyään, lähdimme kohti uintipaikkaa ja sen ravirataa, jonne saatiin lopulta auto. Paikalla oli varmaan 500 muutakin autoa, joten porukkaa oli jo paljon paikalla, kun saavuimme sinne noin klo 09. Tästä reilun kilsan kävelymatka, ja uintipaikalla olikin ihan täysi tohina päällä! Suurin osa oli varmaan jo saapunut paikalle. Porukkaa oli kuin pipoa. Tästä sitten vain itse renkaisiin paineet, varustepussin sijainnin tarkistus, wc-käynnit, märkäpuvun laittaminen, vauvaöljyn levitys ja muut rituaalit tulivat hoidettua, vaikka vähän kiire meinasi tulla ehtiä kastautumaan veteen ennen lähtöä. Oli vesi kyllä turkasen kylmää.
Eipä siinä olisi lopulta kiire tullut, sillä vaikka vaihtoalueen ja veden piti olla tyhjiä 09.45, niin eipä ne paljoa ennen klo 10 lopulta olleet tyhjiä kuitenkaan viimeisistä. Lähdöt olivat kuitenkin toiselta
puolen rantaa, joten eipä se sitä haitannut ja kaikki toimi oikein hyvin.
Miesten ja naisten yleinen sarja starttasivat tasan klo 10.00, ja kovaahan ne sinne aallokkoon polskivat.  Tästä sitten vain oma ryhmä lähtöalueelle, jossa M/N 18-19 ja M/N 20-24  lähtivät yhtä aikaa, noin 50 urheilijaa varmaankin. Otin eturivin paikan, ja klo 10.03 hyppäsin suoraan veden vietäväksi.

Kisan kulku:

Uintiosuus:

Kärjessä oli hyvä mennä ja ruuhkaa ei juuri syntynyt. Välillä jaloille ja käsille tuli iskua mutta melko vähäisiä nekin olivat. Isommissa lähdöissä olisi saattanut olla toista keskiporukassa. Ensimmäiselle
poijulle aallokko oli vielä melko tuntematon asia, sillä siinä oli vielä melko maltillinen sivuaallokko. Pahempaa oli luvassa.
Takasuoralle siirryttäessä edelle meni kasa vihreälakkisia uimareita, mutta koska vierellä meni jo vähän väliä sinilakkisia yleisen sarjan uimareita, en enää havainnut, ketä minä ohitin ja kuinka monta
vihreälakkista edellä ui. Ohi ei enää tullut muita uinnin aikana. Oma uinti kärsi kuitenkin huomattavasti aallokosta, joka alkoi puskea suoraan edestäpäin. Rytmiä en saanut, ja normaalia liukua oli melko vaikea uskoa toimivaksi. Myöhemmin kisan jälkeen kärki-ihmisten kanssa keskustellessa, parasta olisi ehkä ollut vain pitää kädet liikkeessä ja pyörittää ja runnoa vain aalloista läpi. Ehkä seuraavassa aaltokilpailussa sitten, jos sellainen tulee eteen.
Lopulta kun pitkä takasuora oli ohi, pääsi vähän tyynempään myötäaallokkoon uimaan takaisin rantaan päin ja sai rytmistä vähän kiinni. Loppusuora olikin sitten odottamattoman lyhyt. Vauhti tuntui olleen hukassa uinnin aikana, ja tuntuma oli, että käsiä olisi voinut enemmänkin käskyttää, väsymystä ei päässyt tulemaan ja olkapäitä ei ollut alkanut hapottaa. Aika yksin uin tuon lopun, joten sijoituksista ei ollut mitään aavistusta. Uintiaika oli lopulta vähän alle 31 minuuttia (30:58), joka jäi toki tavoitteesta useamman minuutin, mutta jälkikäteen ajatellen, niin varmaan moni muukin ja mitä heikompi uimari, sitä enemmän.

T1:

Sijoitus taisi olla 4. Vedestä noustessa omassa sarjassa, mutta siitä minulla ei ollut mitään aavistusta. Vaihdoin vaihtoalueella pyöräkengät jalkaan valmiiksi (kyllä). Maassa näytti pyörivän ihmisiä, joilla oli joko ongelmia märkäpuvun kanssa tai jonkun muun, mutta ainakin yhden oman sarjalaisen ohitin siinä.
Vaihto sujui mielestäni ihan hyvin, mielestäni en aikaillut ihan hurjan kauaa missään, mitä nyt olisi voinut juosta reippaammin alueella. Aika oli 2:04, joka oli sarjani nopeimpia (2:03 nopein).

Pyöräosuus:

Pyöräosuudelle lähdin hakemaan ehjää suoritusta ja sellaista, jossa voimia on vielä juosta puolimaraton alle 1:30, joka oli ehkä aika kunnianhimoinen ajatus, kun puolikkaan ennätys oli juostu toukokuussa vauhdilla 4:03/km ja tavoite oli nyt mennä 4:15/km. Kuitenkin olin lukenut, että oikein jaettujen voimien jälkeen juoksun pitäisi mennä noin maratonvauhtia pyörän jälkeen, ja fiilis oli, että ehkä noin 3h maraton kunnossa olisin nyt (jos jaksaisin juosta niin pitkään).
Nestettä sai kahdelta huoltopisteeltä per kierros, ja alussa minulla oli kuusi geeliä teipattuna runkoon ja yksi pullo vettä rungossa. Tämän pullon sain juotua kisan aikana melko tyhjäksi, ja yksi geeli jäi syömättä (ylimääräinen, tuli kisakirjeen mukana, jonka sitten teippasin kuitenkin pyörään vielä). Suunnitelmien mukaan syötiin – 5km, 25km, 45km, 65km ja n. 83km. Urheilujuomaa join lopulta kun laskeskelin, noin 8dl korkeintaan, sillä yhteen pulloon jäi pohjalle desi-pari ja toisesta pullosta join ehkä desin tai kaksi. Vettä join ehkä 5dl, joten ei sitä paljoa yli litraa tullut juotua, vaikka olisi ollut tarkoitus. Ei ollut jano, eikä fiilis, että sitä tarvitsee enempää tuossa säässä. Eipä tullut hätä housuun kisan aikana.
Tavoite oli pyöräosuudelle 36km/h, tietämättä reitin profiilia tarkemmin tai tuuliolosuhteita. Lopulta reitti oli melko tasainen, jossa yhteenkään mäkeen ei olisi tarvinnut mennä putkelle. Kerran kuitenkin myötätuulen avustuksella nousin yhteen mäkeen putkelle, jossa verryttelin paikkoja, kun ei vastatuulta ollut haittaamassa.
Etelään päin oleva paluusuora oli alamäkivoittoinen ja myötätuulen saattelema, johon saattoi ladata helposti 45km/h vauhdin. Tällä suoralla sai hyvin aina vastatuuliosuuksilla menetettyä aikaa takaisin. Pohjoiseen päin mennessä oli vastatuulta, samoin kuin länteenkin tultaessa. Myötätuulta oli eteläosuuden lisäksi myös itään mennessä.
Syke ei juuri tuulesta tai mäestä huolimatta paljoa poikennut, sillä tiesin, että turha sitä on rehkiä liian kovaa ylämäkeen tai antaa alamäessä sykkeen laskea tarpeettoman alas. Niinpä syke vaihteli
pyörän aikana välillä 140–165 välillä suurimman osan ajasta.
Pyöräilyn aikana alussa ohitin ehkä kourallisen ihmisiä, muutaman naisen ja useamman miehen. Kenenkään numeroita en kuitenkaan nähnyt tai ajatellut, joten en tiennyt kisan aikana, mikä oli tilanne kehenkin nähden. Alun jälkeen edessä olevia selkiä tuli vähemmän ja vähemmän vastaan, ja 30km jälkeen en varmaan ohittanut enää ketään edelläni olevaa, vaan kaikki olivat kierroksella ohitettavia toisella kierroksella.
Laskeskelin ajankulukseni aina ennen kääntöpaikkaa, kuinka monta pyöräilijää oli edelläni. Heitä oli ehkä kymmenkunta miestä ja yksi nainen. Kaikki olivat melko kaukana jo minusta, ja takanani tuli melko tasaisena nauhana miehiä ja pari naistakin taisi olla melko lähellä. Kukaan ei kuitenkaan tullut pyörällä minun ohi, joten olin oikein tyytyväinen pyöräilysuoritukseen.
Eteläisellä kääntöpaikalla n. 46km jälkeen kuulin, että olen oman sarjani kärjessä, joka oli oikein iloinen yllätys. Olin kyllä tainnut ohittaa kakkosen jo heti alussa, mutta luulin siihen asti, että edelläni menee vielä joitakin, sillä uinnista jäi fiilis, että edellä oli varmaan kymmenen uimaria. Noh, eipä niin ollutkaan.
Mielestäni tuuli ei ihan mahdottomasti haitannut menoa, tai sitten tyynessä säässä olisin voinut latoa vieläkin kovempaa koko 89km pätkän, jonka garmin mittasi reitille. Muutama 5km pätkä tultiin vähän reilua 35km/h, mutta suurin osa matkasta tuli n. 37,5km/h ja myötätuulessa sitten 39-43km/h 5km pätkien keskiarvona katsoen.
Keskivauhtia 89km lenkille tuli ~37,5km/h (2:21:46) keskisykkeellä 158bpm, kun vertailun vuoksi omissa harjoitustempoissa kuusijärvellä on tullut 50km TT 39,3km/h avg. 169bpm ja 64km TT 38,0km/h avg. 159bpm, joten melko tarkasti sitä olisi voinut kuvitella ennen kisaa pyöräilyn kisavauhdinkin näköjään, sillä noille nurkille sen sykkeen ajattelin menevän.

T2:

Toinen vaihto tuli kovin yllättäen kääntöpaikan ohituksen jälkeen, joten en muistanut irrottaa jalkoja kengistä ennen lankkua. Niinpä juoksin lankulta vaihtoon kengät jalassa, mutta ei se varmaan yli 10s
enempää maksanut vaihtoajassa. Vaihto sujui oikein hyvin, ja vaihtohallissa näin vilauksen Kaisasta, joka lähti juoksuun vain hitusen ennen minua. Noh, kyllähän sitä eroa juoksussa tuli lisää, mutta oli kiva yllätys silti päästä niinkin lähelle naisten ylivoimaista kärkeä. Vaihtoaika melko vaatimaton 3:11, mutta muistinpa kiristää kengännauhat kuitenkin.

Juoksuosuus:

Pistin kellon tikittämään hallista ulos tullessani, ja lähdin kilometri kerrallaan takomaan matkaa, näytön näyttäessä vain kierrokseen (1km) kuluvaa aikaa, matkaa ja keskivauhtia. Näin en kisan aikana seurannut sykkeitä juoksussa yhtään (toisin kuin pyörällä aikalailla), vain ja ainoastaan sen hetkistä vauhtia ja matkaa ja tuntumaa kehosta.
Koko juoksun aikana vain yksi tuli samalta kierrokselta ohi takaa, ja se tapahtui heti kättelyssä. Eroa tähän yleisen sarjan kisaajaan oli kentällä noin 100-200m, mutta jo ylämäessä kaveri pyyhälsi ohi ja lujaa, vauhtia oli varmaan aika paljon alle nelosen. Sen jälkeen sain onneksi itse juosta ohi muista kierroksella, sillä ohituksia samalta kierrokselta ei tullut muistaakseni.
Jos pyöräreitti oli mielestäni hieman tuulinen, mutta melko helppo, niin toisin oli juoksussa. Tuulta ei juuri huomannut juostessa, mutta mäet kyllä huomasi. Kierros alkoi kierrolla urheilukentällä, josta
noustiin loivaan mäkeen, joka jatkui sitten jyrkkänä mäkenä, jossa hitaammat varmasti kävelivät sen. Tästä mäestä jatkui hyvin loiva ylämäki toisen kilsan loppuun, josta alkoi tasainen ja alamäkivoittoinen reilu 3km pätkä takaisin kentälle.
Alamäkiosuudellakin oli pientä kumpuilua ja 90 asteen mutkia melko lailla, joten ei sekään helppoa ollut, mutta melko vauhdikasta kuitenkin.
Sen mitä hävisi kierroksen ensimmäisillä kahdella kilsalla (4:30 ja 4:20/km melkein joka kierros) tavoitevauhtiin, sai pikkuhiljaa takaisin aina lopussa, jossa pystyi latomaan 4:10/km vauhtisia osuuksia. Kilsa kerrallaan sitä mentiin, koko reissun keskivauhdista en tiennyt kuin arvauksen, että noin tavoitevauhtia oli edetty aina kierroksen päätteeksi.
Nestettä nautin jokaisella huoltopisteellä ensimmäistä lukuun ottamatta, otin aina urheilujuomaa. Kaksi huoltopistettä kierrosta kohden oli tarjolla. Jokaiselta asemalta alusta alkaen otin kuitenkin
mukin vettä ja heitin sen lippiksen alle päähän jäähdyttämään kehoa.
Jos pyörässä sää oli loistava, niin juostessa se oli hyvä. Ei olisi itseä haitannut, että pari astetta olisi ollut vähemmänkin.
Ensimmäinen kierros oli melko helpon tuntuinen jaloissa, joka vähän yllätti, sillä ajattelin, että ne tuntuisivat pahemmilta. Pyörällä ei ollut ilmennyt kuitenkaan ongelmia, jotka olisivat vaivanneet juoksussa. Ensimmäisen kierroksen aikana kuitenkin oikean ranteen extensorit alkoivat vähän kramppailla, joten piti sitten juosta oikea käsi suorana ja vasen normaalisti. Muilla kierroksilla tämä ongelma väheni, ja viimeisillä kahdella en tainnut edes asiaan kiinnittää huomiota, oli varmaan mennyt ohitse tai keskittyminen oli aivan muualla.
Kierroksille lähdettäessä huoltojoukot huusivat eroa kakkoseen vaihdon jäljiltä, mutta kotona selvisi, että he olivatkin huudelleet ihan vääriin ihmisiin eroa, joten niistä ei ollut muuta kuin kiusaamaan
minua kisan aikana. Eroa oli alussa kuulemma 9min, ja juostun kierroksen jälkeen enää 4½min. Myös kolmannen jälkeen eroa oli edelleen sama kuulemma, maalissa eroa en tiennyt tähän enää.
Toisen kierroksen aikana ei siis kädessä juuri tuntunut kramppeja, mutta etureidet alkoivat ilmoitella krampeista siinä jyrkässä ylämäessä. Tämä toistui sitten myös kierroksilla kolme ja neljä, mutta oikeaa kramppia ei tullut missään vaiheessa ja tuon mäen jälkeen ne heikkenivät ja tasaisella ja alamäessä siitä ei ollut tietoakaan. Vauhtia oli kuitenkin hankalampi ylläpitää kuin ensimmäisellä kierroksella, ja kilsa kerrallaan mentiin. Nyt oli kuitenkin jo enemmän kanssajuoksijoita reitillä, joka helpotti menoa henkisesti. Fyysisesti se vain haittasi, sillä ohitettavia oli enemmän ja enemmän joka kierros.
Kolmas ja neljäs kierros meni sitten vain taistellessa, että askelpituus säilyy ja sitä myöten vauhti. Muutama kaveri siinä oli juoksemassa samaa vauhtia, mutta neljännellä kierroksella nämä jäivät sitten taakseni, kun aloin pari kilsaa ennen maalia ottaa pientä loppukirin tynkää. Viimeiset kilsat menivät 4:05/km luokkaa ja viimeiset 200m 3:41/km vauhtia. Pelotteena oli toki, että kisan kakkonen olisi tulossa vielä ohi, mutta ei onneksi sitten kuitenkaan. Eroa oli maalissa lopulta vajaa 17 minuuttia.
Juoksuvauhti säilyi kuitenkin loppuun asti hyvänä. Loppuaika juoksuun 1:29:10 ja mittariin matkaa 21,2km ja vauhtia 4:13/km, joten hyvää kyytiä päästiin vielä uinnin ja pyöräilynkin päätteeksi. avg. syke oli 169bpm, joka on samaa luokkaa kuin maratonilla viime syksynä ja sykekäyräkin näyttää hyvin samanlaiselta, n. 160 lukemista kiihtyen 180 lukemiin lopussa.

Maalissa:

Maalissa en juuri tajunnut, mitä olin saavuttanut, kuten en vielä palkintojen jaossakaan, joten tuuletukset olivat aika olemattomia. Maalissa ennen minua oli tullut reilu 10 miestä ja yksi nainen, joten ei ruuhkaa ainakaan vielä ollut maalin ruokapuolella.
Tästä sitten pääsinkin syömisten jälkeen suoraan dopingtestiin – kerta se on ensimmäinenkin. Täällä vierähti hyvin aikaa, olisi ehkä pitänyt vain olla suorasanainen ja pyytää päästä suoraan vessaan. Noh, eipä tässä ihan hurja kiire ollut. Ehdin hyvin saunaan ja suihkuun ja syömään ennen palkintojenjakoa, jossa sain mitalin ja kirjeen. Myöhemmin ehkä on vielä luvassa palkinto ikäluokkasarjalaisten 5. nopeimmasta ajasta.

Myöhemmin:

Tästä sitten kevyemmän jakson kautta kohti juoksutreenejä ja Berliinin maratonia, jossa tarkoitus on tosiaan rikkoa tuo 3h raja. Pyöräily ja uinti pysyvät jotenkin mukana ohjelmassa, mutta vähemmissä määrin ja lähinnä pk-treeninä. Juoksut laadukkaina! 

P.s. Pieni liikkuminen, saunominen, kylmässä merivedessä oleilu ja kylmägeelillä läträäminen palauttavat jalat uskomattoman nopeasti.

P.p.s. Kaikista kisailijoista uinti oli 36. nopein, pyöräily 38. nopein ja juoksu 37. nopein, joten voiko enää tasaisemmin mennä? :) Tilastonikkareille

12.7.2013

Kohti Joroista ja viimeistelytreenejä

Viikko 28 alkaa olla plakkarissa treenien suhteen ja matka mökille alkaa. Yllättävän paljon määrää tullu tällä viikolla vielä, mutta niin se pyöräily tuo, jos sitä alkaa vaan kampia pyörittämään edes hieman.

Maanantaina oli tosiaan tuo viimeinen kovempi pyörätreeni tuolla pituudella. Ensi viikolla mahdollisesti vielä yksi "kova" pyörätreeni, mutta sen pituus on vain pieni osa tuosta maanantain treenistä, joten rasittavuus on pientä. Illasta kävin vielä uimassa pääosin kevyttä vähän vauhdikkaammilla pätkillä höystettynä.

Tiistaina kävin juoksemassa melko kevyen saunalenkin Heltrin rykäsyn sijasta. Mielestäni oikea päätös.

Keskiviikkona oli aamusta vuorossa kevyt pyöräily, pk-settiä pari tuntia ja myöhemmin illasta vielä toista tuntia maasturilla lisää pk:ta sateen jälkeen.

Torstaina pyörittelin kampia vähän lisää vajaa pari tuntia maasturilla ja kävin uimassa vielä tuhdin lounaan päälle (en suosittele heikkovatsaisille). Tämä olikin pisin uinti miesmuistiin, kun uin yli 50min ja matkaakin vähän yli 3km. Kevään ja kesän edetessä matka ja aika on vaan lyhentynyt, enkä usko, että siitä ainakaan hurjasti on ollut apua - talvella tuntui kulkevan hyvin, vaikka uikin pidempiä treenejä. Tämä oli kuitenkin hyvä treeni.

Tänään perjantaina oli ensin tarkoitus tehdä omatoiminen triathlonharjoitus, mutta enpä jaksanut lähteä taistelemaan logistisia ongelmia vastaan hyvälle uimarannalle, josta pääsisi hyvin vielä pyöräilemään ja juoksemaan ja tavarat hyvään talteen treenien ajaksi, ja joka olisi riittävän lähellä kotia. Yksin kuusijärvi on aika huono vaihtoehto itselle mielestäni. Siispä aamusta hietsuun uimaan ja kamat kaappiin. Vajaa pari kilsaa uintia ja päälle reilu puoli tuntia juoksua. Juoksu kulki hyvin! 3*2,66km lenkkiä ympäri (8km) ja vauhdit kiihtyen kevyt, reipas, kova (4:31, 4:05, 3:36).

Viikko 28

MA: ap: Pyöräilyä 100km/2h54min sis. 64km tempo@38km/h
ip: Uintia 1.8km/28min sis. 5*100m reipasta (1:18-1:19)
TI: Juoksua 13.1km/1h21min sis. 4km reipasta
KE: ap: Pyöräilyä 61km/2h02min
ip: Pyöräilyä 28km/1h10min
TO: ap: Pyöräilyä 35km/1h50min
ip: Uintia 3.1km/50min
PE: Uinti+juoksu yhdistelmäharjoitus: uintia 1.9km/29min + juoksua 8km

Yhteensä 11h37min. Loppuviikosta ei paljoa ole varmaan tulossa, ellei lyhyttä saunalenkkiä tule heitettyä. Uitua tulee varmaan, mutta varmaan hyvin leppoisasti :)

Hyvää viikonloppua ja nautinnollisia keventelyjä :)

8.7.2013

Kuluneiden viikkojen treenit ja viimeinen(?) kovempi pyöräily

Viikko 26 juhannuksen jälkeen alkoi tosiaan tempolla ja päättyi alla kirjoitettuun Kiskon kiskomiseen. Viikko oli lopulta aika kevyt ja mahdollisti hyvän tuloksen Kiskossa. treenilenkeillä ei ihan vastaaviin vauhteihin ehkä pääsisikään peräkkäin, yksittäiset lajit toki.

Viikko 27 eli Kiskosta seuraava, kolmas viimeinen viikko ennen Joroisia oli tarkoitus olla määrän suhteen reipas, mutta pienet valinnat sitten kasvattivat olosuhteet sellaisiksi, että eipä sitä määrää tullut kovin paljoa, eikä kyllä tehoakaan. Noh, vielä tämän viikon 28 arkipäivät treenataan kovempaa, ja sitten viikonlopusta alkaa keventelyt Joroisille. Eipä tässä ole enää paljoa tehtävissä, lähinnä vakuuttaa oma kunto, mutta sitäkään ei saa kaivaa esiin liian aikaisin vaan uskoa sen löytymiseen oikeaan aikaan oikealla keventelyllä.

Viikko 26:

MA: Pyöräilyä 90,5km, sis. 50km TT @ 39.3km/h (169bpm)
TI: ap. Uinti 1.8km
 ip:5.4km juoksua
KE: ap:Uinti 2.5km, sis. 10*100m/10´´ avg. 1:21/100m kiihtyen +  pyöräilyä 21km
ip: juoksua 4km
TO: Lepo
PE: Uinti 1.2km sis. 2*100m kovaa + pyöräilyä 18km
LA: Kiskon traithlon 2h11min
SU: Lepo

YHT: 9h02min

Viikko 27:

MA: Lepo
TI: Pyöräilyä 108km @ 31km/h, sis. 5km @43km/h
KE: ap: uinti 2km
ip: Juoksua 14.1km sis. kynnysvauhteja 20min ja 8min.
TO: Kiipeilyä 2h (koko päivä ulkona)
PE: Lepo. Pohkeet jumissa, toisessa selvä alue, jossa kipua
LA: Lepo, sama tilanne
SU: Toinen pohje edelleen kipeä ja vähän voimaton, mutta ei nyt ole aikaa odotella sen kokonaan paranemista. Juoksua 8km kevyttä + parin tunnin tauko ja 8km, jossa 5km kiihtyen (4:12, 3:52, 3:43, 3:41, 3:43)

YHT: 8h38min

Tänään viikon 28 maanantaina tuli vedettyä mahdollisesti viimeinen kovempi pyöräily, kun kävin kiertämässä kuusijärveä vaihteeksi reilu kuusi kierrosta (heh). Toinen pohje edelleen vähän kipeä ja varpaille nousu on hankalaa sillä jalalla, pyörittäessä vähän voimattoman tuntoinen vielä. Ajatus oli lähteä koittamaan, miltä tuntuu Joroisten kisavauhti, joka olisi ajatuksissa vielä 36km/h, mutta toisaalta ajatus oli vetää vähän isommalla vaihteella ja pienemmällä kadenssilla hakien vähän voimaa vielä mäkiä ajatellen.
Verraa 20km + 64km tempo 38.0km/h (1:41:07) sykkeillä 159bpm (viimeksi 169 kovemmalla vauhdilla ja lyhyemmällä ajolla) + verrat takaisin kotiin. Nyt tuuli oli melko reipas (viimeksi melko tyyni), 6m/s suoraan vastaista ns. pääsuoralla (pohjoistuuli), joten vauhdit olivat sen mukaisia. Pääsuora (~4km) 36-37km/h ja ns. takasuora (~6km), sis. kuninkaanmäen nousu, tuli 38-40km/h. Fiilis oli hyvä, ei tehnyt tiukkaa olon puolesta ja vauhti säilyi koko ajan tasaisena näillä osuuksilla. Kadenssi oli monin paikoin aika matala, varmaan pyöri pääosin 60-70 paikkeilla ja takasuoralla tultiin n. 4km aina isoimmalla mahdollisella vaihteella. Kuninkaanmäen nousukin tultiin kolmanneksi isoimmalla.
Vauhti oli kovempi kuin tavoiteltu, mutta fiilis oli melkeinpä sellainen, että tuollaisen kun saisi Joroisille, niin olisin tyytyväinen, tuosta voisi hyvinkin jatkaa juoksua päälle, eikä tuo syke kovin korkea vielä ole.
Juomaa olisi voinut mennä enemmän (reilu 5-6dl) ja geeliä myös (2*41g), mutta unohdin 45km ottaa ja päätin sitten reilun 50km kohdalla, etten enää ota, kun kohta on ohi ja säästin sitten tuleviin pyöräilyihin. Eipä tuo vielä tuossa vaiheessa haitannut, mutta kisassa pitää yrittää pitää tarkasti huolta, että energiaa tulee riittävästi. Ajatuksena on ottaa n. 20-25km välein geeli alusta alkaen ja juomaa sään mukaan 1,5-2,5l, enempää en usko, että pystyn saamaan alas.

1.7.2013

Kiskossa kiskottu


Jees, hieno tapahtuma takana ja vaikka matka on rankka, niin kyllä jokainen, joka siihen osallistuu, lähtee viivalta iloisella mielellä ja jännittäen, mitä tulevan pitää. On ne triathlonistit hienoa porukkaa. Sellainen se ihmismieli vain on, kyllä jokaista on syytä vähän jännittää, se on aivan normaalia ja ihan vain hyvästä. Jos ei jännitä, niin jotain on pielessä eikä sitä varmasti pysty nauttimaan tapahtumasta kaikella sydämellä.

Kiskossa on siis taas kiskottu niin sprinttimatkaa kuin perusmatkaakin, ja itse osallistuin perusmatkalle, yhdessä samalla viivalla 219 muun mieskilpailijan kanssa, samalla kun radalla viiletti vajaa 200 muun sarjan osallistujaa. Kylätapahtumasta on kasvanut Suomen mittakaavassa suurimpia triathlontapahtumia, mutta niin se kylämaisuus siellä paistaa edelleen, näin 30. tapahtumavuodenkin jälkeen. Tässä riittää sitten järjestäjillä töitä, että mites tästä jatkossa. Tapahtuma on hienosti järjestetty ja ei kovin montaa moitteen sijaa löydy, ja suurin osa asioista hoitui oikein mallikkaasti. Mitä nyt peesikiellosta voisi taas kerran nipottaa ja palkintojen jaossa ei kyllä kuullut yhtään mitään mitä siellä kuulutettiin, koska palkintojen jako oli muualla, kuin ne kaiuttimet, josta se ääni tuli... :)

Aiemmin viikolla katselin säätiedotuksia, jotka lupasivat päivä toisensa jälkeen sadetta lauantaiksi. Vielä tapahtuma-aamunakin sitä luvattiin, ja herättyäni aamulla kotonakin ripsi vähän vettä. Se kuitenkin lakkasi ennen muiden heräämistä, ja loppupäivä olikin sitten poutainen ja osin aurinkoinenkin, joten kisa vietiin läpi erinomaisissa olosuhteissa lämpötilan ollessa kisan aikana vajaa parikymmentä astetta.

Aamiainen naamariin reilu 4h ennen sarttia, sellainen perussetti sisältää vaaleahkon leivän juustolla ja kinkulla ja 250g jugurttia. edellisenä päivänä tuli syötyä aika normaalisti, leipä tosin vaaleaa ja illalla sitten mansikoita ja jätskiä :) puolitoista tuntia ennen starttia paikanpäällä sitten vielä puolikas banaani ja energiat on tankattu matkaa varten. 

Saavuttiin paikan päälle hyvissä ajoin, joskus kymmenen aikaan ja ei mitään ruuhkaa vielä missään. Rauhassa pääsi suoraan ilmottautumaan, vaihtamaan kisavaatteet päälle ja käymään vessassa, pariinkin kertaan. Vaihtopaikka kuntoon ja tsekkaus sen sijainnista, joka oli oikein hyvällä paikalla ja helposti muistettavissa. Paikalla ei ollut mitään numerointia, joten saapumisjärjestyksessä piti täyttää rivit. Pariin kertaan tsekkaus, että varmasti on kaikki olennainen vaihtopaikalla, jonka jälkeen katsomaan ranta, lähtö ja vedestä nousemispaikka. 

Parikymmentä minuuttia ennen starttia märkäpuku päälle ja babyoilit niskaan ja rantaan ottamaan vähän lämmittelyvetoja. Vesi oli lämmintä, olisiko jopa yli 20 astetta? pari sataa metriä ehkä uin ja testailin puvun istuvuutta, sillä sen kanssa on ollut enemmän ja vähemmän ongelmia koko kauden ajan. Tuntui kuitenkin ehkä kauden parhaalta nyt tässä kisassa, joten hyvin oli asettunut puku päälle, vaikka olkapäät eivät täysin rennosti päässeetkään liikkumaan. Sille nyt ei mitään voi enää tänä vuonna, mutta ehkä ensi vuonna sitten uuden puvun hankkiminen jos rahaa riittää.

kymmentä vaille starttia siirryin odottamaan laskentaa ja pian siitä pääsikin jo rantaviivalle, jossa tuli jubailtua jotain tulevasta kisasta parin seuratoverin kanssa. Paikan otin melko keskeltä eturivistä. Mukavasti oli kuuluttaja kehottanut, että noin 20-25min uimarit pääsisivät eturiviin ja muut sen jälkeen mukaisesti perässä. Oma tavoite 1500m matkalle nyt oli saada sellainen rento meno päälle ja uida se alle 22,5min.

Paukusta liikkeelle ja parit juoksuaskeleet vedessä ennen delffarihyppyä, jonka jälkeen kauhomaank ohti ensimmäistä poijua noin 400m päässä. Alku tuntui reippaalta, mutta katselin sivusilmällä aina oikealle puolelle, josta kärki starttasi, että en eksy liian kauas vasemmalle ja sieltä ei ihan mahdottomasti porukkaa lappaisi ohitse. Pian kuitenkin huomasin, että oikealla puolen ei enää montaa kaveria yhtäkkiä ollutkaan, ja vain kaksi kaveria paineli siinä oikealla puolen peräkkäin kohti poijua. Näköjään oma startti olikin melko reipas, kerta kolmantena tultiin ensimmäiselle poijulle vain ehkä 10-15m kärkeä perässä. Takasuoralla kärki alkoi karata ja oma keskittyminen vähän herpaantui. Takasuoran lopussa molemmin puolin alkoi näkyä muita, jotka olivat peesissä tulleet ja nyt pyrkivät ohitse. Toiselle poijulle tulin sitten ehkä viidentenä ja edelleen molemmin puolin oli aikeissa tulla pari kaveria ohitse. Uintilinjat olivat melko laajoja, kärki otti oikean laidan, muut edellä menneet vasemman ja itse pyrin mennä siitä välistä. Yhden kohtuu peesin sain siinä viimeiselle 500m ajalle vaikka oma rytmi alkoi seota ja asento pettää. Selkä alkoi vääntyä notkolle, tiedä sitten johtuiko se siitä, että puku ei istu täysin ja alaselkään vähän puskee vettä ajan mittaan.

Noh, ehkä siinä kuudentena, seitsemäntenä nousin vedestä, tiedä häntä. Aikaa en tiedä, mutta siinä 22min vähän päälle se taisi mennä. Vaihto sujui ihan hyvin, mitä nyt vähän verkkaisesti. Uinti + T1 aika oli 24:01, ja tuloslistan mukaan 6. nopeimpana lähdin pyörälle. Kengät olin laittanut jalkaan jo vaihtopaikalla, ihan siitä syystä, että vauhdissa en koe saavani juuri mitään hyötyä ja se on vaikeampaa. Lisäksi, kuten seuratoverit totesivat omiksi päätöksikseen, jalat menisivät hiekkaan paljain jaloin juostessa viivalle ja mahdollistaisi rakkojen muodostumisen. Toinen syy oli se, että pyörä tosiaan alkaa tiukalla ylämäellä, jossa kenkien laittaminen ei ole ollenkaan helppoa. tästä syystä ohitinkin kaksi kaveria heti kättelyssä mäessä, toinen taisi muuten vain lähteä verkkaisesti ja ainakin toinen laitteli keskellä jyrkkää mäkeä hyvin hitaasti. Oletin siis olevani pyörän alussa neljäntenä.

Pyörä lähti liikkeelle tahmeasti. En tiedä oliko siinä enemmän vastamäkeä, enemmän vastatuulta vai mitä, mutta vauhti oli melko heikko ensimmäiset kaksi 5km pätkää. Vauhdit olivat 33.9kmh ja 36.3kmh. ensimmäisen geelin otin 5km jälkeen. Vettä meni pyörällä n. 5dl yhteensä. Takaa tuli sitten jossain vaiheessa pari levykiekollista kaveria ohitse, ja toinen painelikin pitkälle kauas pois, eikä ollut mitään saumaa vastata siihen. Toinen meni aluksi myös menojaan, mutta jäi sitten siihen 50m päähän ajelemaan. Omaan peesiin iski myös joku toinen kaveri, joka ei tullut kuitenkaan ohitse. Siinä sitten vedin meitä ja ylämäessä aina saavutin edellä menneen kaverin ja painelin sitten myös ohitsekin, mutta alamäessä hän tuli taas kiitäen ohitse ja suoralla lisäsi vähän eroa. Tavallaan onneksi reitti oli melko ylä- ja alamäkeä, joten ero ei päässyt ikinä repeämään kovin pahasti. Jossain vaiheessa sitten kun ohitin taas edessä menneen kaverin, ei hän enää tullutkaan ohitse, joten sainkin vetää jo kolmen kaverin letkaa. Välillä katselin taakse, ja noh... Ei siellä ihan 10m näkynyt eroa... Enpä alkanut mitään huutamaan, vaikka jossain vaiheessa kisaa kävi sekin mielessä, sillä tätä jatkui sitten etenkin tämän minun takana olleen kaverin toimesta koko pyörämatkan ajan, eikä hän vetänyt metriäkään. Paluumatkalla aluksi levykaveri paineli ohitse ja tämä toinen kaveri myös. Yritin pitää eron 10m, mutta suoralla ero karkasi pidemmäksi, mutta alamäessä ero kutistui ja pääsin rullailemaan melko lähellä kymppiä "ilmaiseksi". Vaikka yritin pitää eron 10 metrissä, niin kyllä se yli 50kmh nopeudessa on liian vähän jos peesistä ei hyötyä pitäisi saada. Kyllä siitä hävyttömästi hyötyä saa mitä kovemmaksi vauhti kasvaa (eikä nyt puhuta mitään siitä kuuden hengen porukasta, jossa mm. Harri pääsi kisaa viettämään ;))

Kauaa en jaksanut mennä peesissä, koska tiesin, että ylämäessä olen nopeampi. Niinpä heti seuraavaan ylämäkeen painelin kärkeen ja sen jälkeen en enää kaksikkoa nähnytkään (paitsi juoksussa tietääkseni). 36km kohdalla otin toisen geelin, joka osin roiskui päälle, joten sitten oltiin tahmeita paikkapaikoin. Pätkä 30-40km tulin yksin lähes 41kmh ja fiilis oli hyvä, joten taisi siinä olla aika paljon alamäkeä. Viimeisen reilun kilometrin tulin kevyemmin ja irrottelin jalat kengistä ja olin valmis juoksemaan.

T2 sujui oikein hyvin, pyörä telineeseen, kypärä pois, juoksukengät jalkaan pikanauhoilla (jotka sitten huomasin n. 30m juoksun jälkeen unohtaneeni kiristää, joita en enää viitsinyt pysähtyä laittamaan kireämmälle) ja lippis päähän. Tässä vaiheessa kuulin, että olin kisassa viidentenä :o

Juoksu lähti melko nihkeästi liikkeelle, tosin syynä oli vain se, että alkuun oli osin sama tiukka mäki kuin pyörälläkin. Melko pian ohitin melko hitaasti taapertaneen juoksijan ja oma selkä tuntui olevan ohi tulevalle juoksijalle samanlainen, sellaisella vauhdilla kaveri minut ohitti. Sinne se selkä meni enkä siitä paljoa enää kiinnostunut, kun ei sitä paljoa näkynyt enää. Ohitseni tuli myös toinen kaveri, jonka kanssa jäin sitten juoksemaan käytännössä koko kisan ajan.

Juoksusta ei ole paljoa kerrottavaa, sillä radalla meni niin paljon juoksijoita lopulta, että en enää tunnistanut, kuka on edellä ja kuka takana kun kääntöpaikalle aina tultiin. Oma vauhti oli melko tasaista kuitenkin, ja kun sain kellon toimimaan juoksun alun ylämäessä uudestaan, siitä kellottelin kilsa-vauhdit 4:04, 4:09, 3:59, 3:48, 4:07, 3:55, 3:59, 4:03, 3:43 ja 3:46. Keskivauhti oli 3:57/km, joka oli oikein siedettävä tuolle melko rankalle reitille. 40min oli aikalailla tavoitekin juoksuun, mutta juoksussa sitä mietti vain, että yritän pysyä edelle menneen kaverin peesissä, kun se kerran oli sallittua. Oma hengitys oli varmaan aika hirveän kuuloista, mutta kaverin hengitystä en kyllä kuullut. Hän vain tervehti vastaantulevia kamuja, joten ajattelin, että hän vain menee rauhassa ja lopussa pudottaa minut.

Noin 2km ennen maalia tämä sitten sanoo, että ei taideta saada edellä menevää numeroa 490 kiinni enää. Ei kuulemma jaksa kiihdyttää enää yhtään. Olin vähän ihmeissäni, mutta noin 1,5km ennen maalia ohitin hänet ja siirryin keulaan. Siinä se selkä läheni sitten hetki hetkeltä, mutta kyllä oli oma hengitys sen kuuloista, että saattaisin katketa missä vaiheessa vain. Niin sitä silti jaksoi painaa ja viimeiseen ylämäkeen kaveri edellä näytti hyytyvän paljon rankemmin kuin suoralle, joten keskityin vain askeleen nostamiseen ja sain hänet kiinni ja ohitin tien toiselta reunalta 300m ennen maalia mäessä. alamäkeen kohti maalia lähdin rullaamaan, kurkkasin taakse (onkohan se nyt järkevää…) ja näin, että ainakin 10m eroa, joten hyvillä fiiliksin nostin kädet ilmaan ja muutamalla sekunnilla voitin nämä kaksi kaveria, jotka olivat edelle kiilanneet alkumatkasta. Loppuaika juoksuun oli näköjään 40:14 ja saattoipa se ollakin sen 100-200m ylipitkä, mutta hyvä aika silti noin rankalla reitillä.

Lopulta olin maalissa 4. ja kuulin, että jäin kolmannesta sijasta ja Mika Sompista vain 24 sekuntia! Vähän se harmitti, mutta omaan suoritukseen olen oikein tyytyväinen, kovempaa en olisi varmaan mitenkään päässyt ja melkolailla kaikki tuli jätettyä reitille, joka ei helpoimmasta päästä kuitenkaan ole. Hyvä se silti on, oikein hyvä!

Loppuaika siis 2:10:47 ja neljäs sija.
Uinti+T1: 24:01 ja 6.
Pyörä: 1:05:40 ja 10.
T2: 50s ja 11.
Juoksu: 40:14 ja 6.


Tästä on hyvä lähteä tekemään viimeistelytreenejä kohti Joroista, jossa toivottavasti saadaan yhtä hyvä fiilis kisan aikana ja sen jälkeen kuin Kiskossa nyt.

P.s. Lisään muutamia kuvia sitten blogiin kisasta kunhan saan ne käsiini... :)