30.6.2014

Kisko Triathlon 2014


Päivä valkeni aurinkoisena kuten oli luvattu. Lämpöä oli aamusta jo +15C ja aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. 

Olin hukannut aiemmin tekemäni listan kisaan mukaan otettavista tarvikkeista, joten edellisenä päivänä pakatessa oli pieni mietinnän paikka, mitä kaikkea sitä tarvitsikaan mukaan. Olihan edellisestä kisasta jo kaksi viikkoa, ja silloin jalkapumppu jäi pihalle auton kaasuttaessa pois.

Kaikki tavarat olivat kuitenkin kisan jälkeen todettuna mukana, mitään ei puuttunut ja mitään lisää en kaivannut.

Ilmoittautuminen oli tarkoitus olla klo 10-11, joten matkaan lähdettiin siinä yhdeksän jälkeen. Paikalle tullessa autoja oli reippaanlaisesti paikalla, mutta helposti sai paikan, vaikka ei samalta kentältä, josta edellisinä vuosina. Kello oli jotain 10.15. Ilmoittautumisessa ei ollut ruuhkaa, ja tiskillä oli monta jonoa eri nimien mukaan ilmoittautua. Se hoitui nopeasti. Tiskillä oli myös lappunen, jossa mainittiin todeksi huhujen mukaan lyhennetty uintiosuus 1500m --> 1000m. Ei hyvä minulle, jolle ehkä yllättäen paras laji on nykyään uinti, vaikka sitä ei ole tullut kuin 1½v treenattua jotenkin säännöllisesti.

Veden lämpötilaksi ilmoitettiin kuitenkin n.16C, mutta järjestäjät eivät halunneet ottaa mitään riskiä. Mielestäni riski oli lähes olematon, sillä aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, järvi on hummuspitoinen, joka imee kaiken lämmön itseensä. Niinpä uidessa tulikin jopa kuuma itselle, kun märkäpuvun selkään paistoi aurinko ja pintavesi oli varmasti yli +16C.

Laitoin ilmoittatumisen ja käsivarsien numeroinnin jälkeen kamat muiden pyörien jatkoksi, pyörää taikka kypärää ei tosin tarkastettu missään vaiheessa. Se oli outoa, mutta onhan asia jokaisen omalla vastuullakin, että turvallisilla vehkeillä mennään. Kamat paikalle, autolle ja 10min juoksulenkki-lämmittely. Siitä ehti sopivasti 11.30 vaihtopaikalle, jossa märkäpukua niskaan, vauvaöljyä niskaan, nilkkoihin ja olkapäihin, jotta puku luistaa pois päältä ja vältytään hiertymisiltä niskasta. Tosin tällä uudella puvulla en ole asiaan perehtynyt, tuleeko sellaista edes niskaan. Lisäksi söin yhden geelin ja join kulauksen vettä. Pyörään laitoin yhden pullon vettä mukaan ja yhden geelin teippasin putkeen.




Lähtöpaikalle mennessä oli pientä säätöä siellä, kun ihmisiä oli kovin myöhään polskimassa vedessä. Noh, päästiin lopulta laskemaan ihmisiä ja kaikki pääsivät lähtöalueelle. Se oli nimenomaan vain lähtöalue, ei mikään lähtöviiva tai vastaava. Häröpallo liikkui kokoajan enemmän oikealle ja enemmän eteenpäin, koska mitään rajaa ei oltu laitettu minnekään. Mitä oikeammalle meni, sitä kivikkoisempaa pohja oli. Siksi ihmiset varmaan eteenpäin menivätkin, jotta pääsisi suoraan uimaan siitä. Lopulta oltiin vyötäröä myöten vedessä, jotta ei tarvitse ohitella ihan liian montaa ihmistä lähdön jälkeen vain sen takia.






Lähtö pamahti siinä noin klo 12, miehet ensin, naiset 4min myöhemmin. Sprintti 20min myöhemmin joukkueiden kanssa. Vaikka olin itse kovin oikealla, minun oikealla puolen oli vielä isompi ”kärkimassa”.  Paukusta lähdin uimaan rennon reippaasti, ja yllättäen se riitti hyvin saamaan oman alueen kärkipaikan. näin oikealla puolen jonon muodostuvan, mutta pian en enää nähnyt sielläkään ketään. Vasemmasta puolesta ei ollut tietoa, kun en siltä puolen hengitellyt lähtösuoralla. Vähän ennen ensimmäistä poijua huomasin olevani kärjessä, ja takaatuleva osui varpaille. Siinä takasuoran aikana tämä kaveri tuli rinnalle, ja siirryin itse siitä röyhkeästi peesiin kun vauhti oli sopiva. Samaa jatkui sitten paluu maalialueelle asti, minä peesissä tai rinnalla. Ihan kaikkea ei ehkä tullut annettua uidessa, mutta tuntuma veteen oli hyvä koko matkan ja vauhti tuntui hyvältä. Kello näyttikin vaihdossa hyvää 12:39 kun rantautui. Kolmantena takana tuloslistojen kautta katsottuna oli jopa pienenä yllätyksenä Thomas Darby, jolla uinti näytti kulkevan ihan hyvin, nousi vedestä vain 16s perästä, hänen takanaan taas noin 20s tyhjä tila.







Vaihto onnistui hyvin, ja pyörän selässä olin jo reilun 14min kohdalla omalla kellolla. Kengät vaihtoalueella laittaneena jalkoihin pääsin mäkeen suoraan painamaan ja kuittasin uintikamun samalla. 5km asti pääsin painamaan kärkiauton takana, kunnes takaa kiisi ylivoimaiseen voittoon Darby, joka ei yllättänyt kuin ehkä siinä, että hänellä kesti niinkin kauan kuitata minut :) Ero kasvoi nopeasti, ja kyllä sen vauhtieron huomaa, kun toinen painelee 41,1km matkan alle tuntiin ja toisella menee 5min kauemmin. 32km kohdalla seurakaveri Jens paineli rinnalle ja ohitse, ja sitä olinkin odottanut jo käytännössä kääntöpaikalta asti, koska silloin eroa oli noin 40 sekuntia. Takaa-ajoa hänellä oli noin 2min uinnin jälkeen ja seuran sisäisissä kisoissa hän on lentänyt suorastaan ohitse pyörällä. Hän menikin ohitse ihan reippaasti ja ero kasvoi ehkä parhaimmillaan n. 150-200m? Kunnes ihan viimeisillä kilometreillä sain taas hänet kiinni viimeisessä nousussa. Kertoi juoksun aikana, että vähän tankki tyhjeni pyöräilyn lopussa. Oma keskivauhti oli noin 38.2kmh, mitä oma kello antoi, matkaa n. 41.1km. Viimeinen mäki syö hyvin vauhtia.
Tuskin minunkin tarvitsee ottaa kantaa sen enempää niihin possujuniin, jotka matkalla kääntöpaikalta kohti Kiskoa näin vastaan tulevan? Kyse on näköjään vain ja ainoastaan omatunnon asia näissä tilanteissa...






Vaihtoon tultiin siis peräkanaa, minä nopeamman vaihdon ansiosta pääsin hiukan edelle, mutta jo 1km kohdalla Jens tuli rinnalle ja pyysi hyppäämään peesiin. Ei ollut pokkaa. Pelkurina ajattelin yrittää taistella sellaisia henkilöitä vastaan, joita vastaan pärjäisin paremmin juoksussa. Vielä en Jensille pärjää juoksussa, huom, vielä... ;)




Juoksu kulki perustasolla, sillä ensimmäisellä kääntöpaikalla 2,5km kohdalla huomasin, että takaa tultiin 2,5min päässä, maalissa eroa oli lopulta enemmänkin. Ehkä olisi voinut ottaa pientä riskiä ja hypätä kuitenkin Jensin peesiin? Noh, oma vauhti oli tasaista alusta loppuun, sellaista 3:55/km vauhtia, riippuen tuulesta ja mäestä, ylä- ja alamäkeähän koko kisa oli uinnin rantautumisesta alkaen. Tällä suorituksella sai kuitenkin täysin tyydyttävän sijoituksen, KOLMAS! Olkoon kuinka kyläkisa tahansa, on tämä itselle ensimmäinen palkinto yleisessä sarjassa :)






Uinti: 12:39, 1./2.
Pyöräily 1:05:01, 3.
(T2 00:29, 2.!)
Juoksu 39:22, 6.
Yhteensä 1:58:43. Eteenpäin eroa 1:02, taaksepäin 3:26.

Tällä kertaa ei ollut minkäänlaista kirikaveria juoksussa, joten vauhti jäi näinkin vaatimattomaksi, kovempaan pystyisin melko varmasti jos olisi ”tosi” kyseessä. Toivotaan Joroisilla kovempaa juoksua, tai siis, matkaan suhteutettuna toki :)

Vuonna 2012 Kiskossa meni 2:29, viime vuonna 2:10, nyt 1:58, josta uinnin lyhennys nipisi ajasta n. 6:30-6:50, eli noin 2:05 ja risat olisi ollut jopa otettavissa ”normaalilla” Kiskon reitillä, joka oli kyllä selvästi yli odotusten. Uinti kulki odotusten mukaan, jopa paremmin (ainakin sijoitusten mukaan), mutta matkasta ei voi toki tietää. Garmin piirsi kyllä todella nätin ja suoran viivan, ja matkaa tuli 1.00km rannasta rantaan. Pyörä kulki odotettua paremmin, sillä viime vuonna Kiskossa pyörä liikahti 37.5kmh, ja Joroisissa 37.4kmh, joten odotettavissa voisi jopa teoriassa olla, että ollaan aavistuksen kovemmassa pyöräkunnossa kuin viime vuonna? Juoksu kulki toki nyt kovempaa kuin viime vuonna Kiskossa, mutta se ei itseä yllättänyt. Viime vuonna sain aivan kaiken irti itsestäni kovan kisan takia, joten silloin sain suhteessa kovemman juoksun aikaan. Joroisille kuitenkin lupailee, että parin kolmen minuutin parannusta voisi kuitenkin havitella?

Tänään suunnitellaan seuraavan kolmen viikon treenejä, jotka voisivat sisältää mm. 1 kova treeni/laji/vko ja muuten kevyttä, pyörällä ehkä ensi viikolla jopa kaksi, jos alkuviikkoon toinen ja loppuviikkoon lyhyempi ja kisaviikolla vain vauhdin testailua. Uinti ei paljoa rasita ja juoksussa 2 täsmätreeniä ennen Joroisia voisi olla ihan riittävästi, muuten vain vauhdin tapailua lyhyesti.

25.6.2014

Viikot 24 ja 25

Hups. Pieni tauko tullut päivityksiin ja heti on vaikeuksia muistella miten sitä treenailikaan. Onneksi osa treeneistä on garminin mittarin kautta koneella. Osassa en kuitenkaan mittaria jaksa pitää, jolloin ne olisi hyvä kirjata ylös jo nopeammin. Jotain on saatu treenattua, ja viikon 24 päättikin tuo jo kirjoitettu Sääksin sprintti-SM.

Viikko 24:

MA: 3km/44min + pyöräilyä 44km/25.9kmh
TI: Pyöräilyä 62km/29.2kmh, sis. 10km tempo 15:02
KE: Uintia 2.05km/33min + pyöräilyä 28km/20kmh + juoksua pk->kova, 6km, 4:20min/km
TO: Lepo
PE: Lepo
LA: Sääksin sprintti-SM 1:06:40
SU: Lepo?

Yht: 8h, josta juoksua 11km/44min, pyöräilyä 156km/5h49min, uintia 5.8km/1h27min

Viikko 25:

MA: Uintia 2.85km/46min + juoksua 9,5km, 4:39/km
TI: Uintia 1.65km/22min, sis. Heltri-cup 1500m uinti 20:12 + pyöräilyä 43km/27.3kmh
KE: Pyöräilyä 81km/32.3kmh sis. 40km tempo avg. 38.6kmh/152bpm
TO: Uintia 2.5km/38min
PE: Pyöräilyä 120km/31kmh
LA: Juoksua pk+kova, 14km, 4:15/km
SU: Pyöräilyä 129km/32.2kmh

Yht: 15h27min, josta juoksua  23,5km/1h43min, pyöräilyä 373km/11h58min, uintia 7km/1h46min

Viikolla 24 ei tullut paljoa kovempaa menoa tehtyä. Maanantaina Kuusiksella uimassa, jossa yksi kierros kovempaa (9:50) ja kolme kevyempää.
Tiistaina 10km tempo Röylässä tuli käytyä ajamassa ennen sadetta, ja aika on melko tasan sama kuin aiemmin kesältä (15:01). Henki pihisi nätisti, kun jäi lääkkeet kotiin.
Keskiviikkona kevyt uinti parilla kiihdytyksellä + hyötypyöräilyä kaupungilla + saunalenkki kiihtyen, lopussa jo 3:35 viimeinen kilometri.
Torstai ja perjantai meni nopeasti, ja tuli sitten pidettyä vapaata, ja se sopi hyvin myös lauantaita ajatellen, jolloin meni aiemmin mainitulla tavalla.
Sunnuntai lienee ollut lepopäivä, en voi muistaa :)

Viikko 25 alkoi kevyellä kelailulla ja rennolla juoksulla maanantaina.
Tiistaina tuli uitua Kuusiksella Heltri-cupin uinnissa 1500m rennosti 20:12, jolla näemmä jälkikäteen katsoen irtosi "vain" toinen sija, vaikka ylivoimainen ykkönen olin maalissa, jonka takia sai aika rennosti kelailla keulilla. Tuo tietäen olisi toki voinut yrittää uida vähän kovempaa... :/ Ei sillä, tuskin Kimille pärjäisi lopulta, vielä ;)
Keskiviikkona tuli käytyä heittämässä Kuusiksen ympärillä 40km tempoa, sillai rennon kovaa. Kova tuuli, ja lähes pahin mahdollinen sellainen, "pääsuoralla" sivuvastainen, jolloin "takasuoralla" siitä myötäisestä ei mielestäni pääse nauttimaan läheskään niin paljoa, kun ollaan metsän keskellä paljon enemmän. Kympit kuitenkin kiihtyen vauhtina/sykkeenä 37.4/139, 38.9/150, 38.8/157, 39.3kmh/162bpm.
Torstaina tuli uitua kevyttä/1000m rento kelaus 1:23-vauhdilla.
Perjantaina tuli pyöräiltyä kohti Renkoa 120km, sää oli oikein bueno ja sopivan lämmin. Mukana 2plo vettä ja 1 geeli. Hyvin riitti tälle matkalle. Vauhti kiihtyvä, lopussa alussa <30kmh, viimeinen 60km jo päälle 33kmh.
Lauantaina kiihtyvä juoksu, 10km pk-reipas (4:28/km) ja viimeinen 4km ½maratonin vauhtia, avg. 3:48/km [4:02-3:35]
Sunnuntaina yllättäen tuuli oli taas hieman kääntynyt, joten taas sai puskea vähän vastaiseen. Tällä kertaa vauhti aika tasainen alusta loppuun. 90km meni kohtuu hyvin, sitten alkoi sataa vettä. Noh, mitäs pienestä kastumisesta. Tällä kertaa vain 2plo vettä, josta siitäkin meni vain 1plo viileän kelin takia. Geelejä oli mukana, mutta niitä en jaksanut alkaa syömään. Ei se energia tuntunut vielä tällä matkalla loppuvan. Toki perjantain ja sunnuntain lenkit olivat kauden kaksi pisinä treeniä/pyörälenkkiä tähän asti, joten vähän ne alkuviikosta ovat tuntuneet.

14.6.2014

Sprintti-SM Sääksijärvellä!

Sääksissä triathlonin sprintti-SM-kisat

Perjantaina kaikki kamat kasaan, paperille ylös, mitä sitä voisi tarvita. Mielessä käydään läpi kaikki lämmittelystä ennen kisaa olevaan tarvittavaan ja sitten jokaisen osasuorituksen aikainen varustus ja jälkimeiningit. Kisan jälkeen voisi sanoa, että kaikki muu tuli mukaan, paitsi pyörän jalkapumppu, joka jäi talon eteen, kun autoa lastasi. Oli tallella vielä seuraavana päivänä lähistöllä J Pumppuakin sain lainata toverilta, joten ei ongelmaa.

Paikalle tulin siinä kymmenen aikaan, vielä ei ollut hurjasti porukkaa paikalla. Ilmoittautuminen, pyörän jarrujen tarkistus (ei kypärän) ja pyörä omalle paikalle. Siitä rantaan katsomaan, miltä se vesi tuntuu. Lämmintä ja kirkasta, mikäs sen mukavampaa.  Hetkeksi vielä mentiin vaihtopaikalle hengaamaan ja siitä autolle hakemaan muuta tarvittavaa tilpehööriä, kuten kameraa ja syötävää yms.

Takaisin tullessa menin vaihtopaikalle levittelemään vielä kamoja ja kisainfoa kuuntelemaan. Pari kertaa kävin päässä läpi, että kaikki on kuten pitää. Siitä sitten rannalle pukeutumaan, vielä olisi noin 40min starttiin. Juoksin vielä ehkä reilu 5min kevyttä, ei mikään freesi olo. Eli selvä kisaolo päällä J Pukuhuoneessa puin puvun päälle, laitoin öljyt olkapäihin ja nilkkoihin ja menoksi. Hetkeksi kokeilemaan vettä uiden, ja se tuntui kylmemmältä kuin laiturilta kokeiltuna. Tarkeni kuitenkin hyvin, samaa se oli mitä Kuusijärvelläkin, reilu 15C, ehkä jopa lähelle se +18C minkä ilmoittivat ilmoittautumisteltalla. Ilman lämpötila oli luokkaa 11C, joten siksi vesi tuntuikin todella siedettävältä. Uin lämmittelyksi ehkä 150m, siitä sitten rantaviivalle odottelemaan. Ruuhkahan siinä tuli ihan reunaan, josta on lyhin matka ensimmäiselle poijulle. Startti oli tasan kello 12.45.

Monet juoksivat kovaa veteen, taisin jäädä vähän jalkoihin siinä. Omaa vauhtia lähdin liikkeelle. Vähän hidas fiilis, ei poweria oikein vedoissa, ja tekniikkakin jotenkin unohtuu kun pitäisi painaa. Ehkä se kisaamalla paranisi, tai edes starttia treenaamalla. Aika nopeasti sain oman paikan letkassa, ihan peesissä en päässyt uimaan, mutta saipa uida omaa uintia. Vähän siinä kyllä ajatuksetkin karkasivat, ja piti keskittyä, että ollaan sprinttikisoissa, ei maratonuinnissa. Ketään en alun jälkeen enää ohittanut, eikä kukaan tullut ohikaan. Nuorista en tiedä, mutta yleisen sarjan kuudentena nousin vedestä. Darby vähän takana, kuten olin uumoillutkin vähän ennen lähtöä. Oma uintiaika oli 9:51, joka on aika keskinkertainen, vähän kovempaa olisin toivonut. Ihan fiiliksen mukainen suoritus tuli tehtyä, joka paljon parempi toki kuin viime vuonna.

Vaihtoon juoksin ripeästi, puku lanteilla. Vaihdossa puku pois, kengät jalkaan (kyllä, juoksen kengät jalassa vaihdon läpi, eipä tarvitse säätää pyörän päällä) ja menoksi. Edessä näin pienen porukan, mutta liian kaukana se meni. Kovempaa olisi pitänyt uida. Ja silti en olisi pyörällä varmaan pysynyt peesissä. Darby tuli takaa melko pian, ihan lentämällä. Seuraavaksi perässä tuli noin viiden kaverin letka, johon liityin. alusta asti oli sellainen fiilis, että tässä ei pysytä kuin tuurilla aurinkokannella, kovaa kaverit polkevat. Ensimmäinen kymppi menikin nätistä alle 14min, josta jälkimmäinen 5km lähemmäs 50km/h. Pari kaveria saatiin matkalla kiinni, toinen jäi mukaan, toinen putosi saman tien. Pian tämän jälkeen putosin itsekin, siinä 12-13km kohdalla, juuri kun alkoi vastatuuliosuus ja ylämäkipainotteinen loppu. Tiesi huonoa loppua. Yksin mennessä vauhti putosi merkittävästi. Jalat vaan ei ole tehty menemään näin kovaa näin lyhyttä matkaa, ei tällä valmistautumisella ja lämmittelyllä. Edessä menneessä porukassa tapahtui jotain loppupätkällä vielä, koska sain kiinni muutama kilsa ennen loppua erään venäläisen, joka oli kaatunut, toinen kylki asvaltti-ihottumalla. Samalla takaa tuli jostain lentämällä vielä yksi kaveri, joten kolmistaan päästiin vaihtoon, siinä kymmenennen sijan tuntumassa. Pyöräilyaika 36:46, sisältänee jälkimmäisen vaihdon.

Vaihtoon mennessä kengät jäivät pyörään, joten ei muuta kuin pyörä telineeseen, kypärä ja lasit maahan ja juoksukengät jalkaan. Nopea vaihto kaiken kaikkiaan. Tämä pyöräilyn lopussa ohi tullut kaveri paineli omille teilleen saman tien, jäin venäläisen kanssa juoksemaan, ehkä noin 20-30m hänen takanaan. Samaa jatkui aina noin 3km kohdalle asti, jossa saatiin yksi kaveri kiinni, joka oli aika sippi jo. Ohi mentiin, yritin päästä venäläisen kantaan. 4. km tultiinkin jo kellon mukaan 3:38/km, joka oli siihen astisista selvästi nopein. Jalat vain paranivat loppua kohden, joten pitemmät matkat sopivat varmasti tällä treenillä ja valmistautumisella paremmin minulle J 4km kohdalla sain kaverin kiinni, ja siinä juostiin peräkanaa tai rintarinnan, miten vain, loppuun asti. Kiristin tahtia pikkuhiljaa, mutta ei vaan kaveri jäänyt, ei millään. Alkoi kyllä jo tuntua hieman pahalta. Onneksi enää 500m maaliin. Siinä sitten molemmat otti toiseksi viimeisen vaihteen peliin, mutta kiinni oltiin vielä. 150m ennen maalia kaverilta löytyi kuitenkin parempi turbo, ja hävisin ensimmäisen loppukirini ikinä juoksukisassa/osuudella, johon olen ottanut osaa maalisuoralla. Eroa noin sekunti. Viimeinen km tultiin nätisti jo 3:20/km, joten ihan reipasta oli meno, ei huonolle hävitty lopussa! Juoksuaika oli 18:37, joka oli ihan tyydyttävä, jopa hyvä! Näissä karkeloissa ei vain tällä vauhdilla vielä pärjää.

Maalissa aika oli 1:06:40, sija yleisessä sarjassa 10. Kova oli taso, kolme venäläistä toki edellä, eivät turhia kavereita, sijat 2. ja 4. ja 9.  Omaan aikaan viimevuotisesta parannusta noin 7min, jolloin kaikki ei mennyt ihan nappiin. Seuraavaksi vuodeksi ei odoteta ihan vastaavaa parannusta, mutta jotain kuitenkin, jos tänne osallistun!

Järjestelyt olivat mainiot, ei moitittavaa mistään suuremmasta tule mieleen ja reitin merkkaus oli todella onnistunut! Ei jäänyt varmasti epäselvää, minne mennä.


Tästä on hyvä jatkaa treenejä, huomenna on tosin vapaapäivä, joka vietetään Särkänniemessä ja grillin äärellä! Ensi viikosta vielä 10 päivää kovaa treeniä, ja pari päivää kevyttä ennen Kiskoa, josta alkaa viimeinen vaihe ennen Joroista!

P.s. Kuvia seuraa ensi viikolla, saa nähdä mitä kameraan tarttui.

10.6.2014

Viikko 23

Miten kesätyölomallakin voi olla kiirettä? Ehkä sitä jotenkin ihminen varaa arki-iltoihin muita rientoja, kun ei ole koulua viemässä sitäkin aikaa... Tuli sentään muutama ihan ok harjoitus tehtyä, ettei ehkä ihan hukkaviikko.

MA: Uintia 2,5km/36min
TI: Pyöräily vr 43km/25,8kmh + Heltri-cup, I Rykäsy 1:04:32
KE: Ap: Citypyörällä 15km/20kmh
Ip: Pk-kevyt pyöräily 40km/28,5kmh
TO: Uintia 2,5km/38min
PE: Intervallijuoksua, 3*1km/1´, yht. 12km
LA: Ap: Pk-kevyt pyöräily 43km/25,5kmh + uintia 1km/14min
Ip: Citypyörällä 20km/18,5kmh
SU: Ap: Pk-perus/kynnysjuoksua 13km/4:35/km
Ip: Citypyörällä 20km/18,5kmh

Yht: 11h58min, sis. juoksua 30,4km/2h10min, pyöräilyä 201km/8h11min, uintia 6,7km/1h38min

Tiistaina pyöräillen Kuusijärvelle, jossa kauden ensimmäinen Heltri-cupin Rykäsy! 
Sää oli Huomattavasti parempi kuin duathlonissa, joten mikäs sen parempi! Jalat olivat kyllä ihan velliä jo kuusikselle tullessa, mutta ihan keskinkertaisesti meni kuitenkin. Näköjään se pieni kisahenki herättää vähän tahtoa jalkoihin. Paikalle tullessa kamat omalle paikalle, ja huomaaminen, että uintikamoista ei ole mukana kuin märkäpuku. Siis uimalasit ja uimalakki jäi kotiin. Onneksi sain Panulta uimalakin lainaan. Ja onneksi uinti oli ulkona, eikä sisällä, joten lasien puute haittasi vain näkemistä, mutta silmiä ei kirvellyt sentään järvivesi.
Uinnista sen verran, että starttasin eturivistä ja nappasin toisen paikan karkaavan Harjun perästä. Mitään en oikein nähnyt, silmät pidin kiinni paitsi kun yritin tähyillä jotain oranssia aina kaukana horisontissa. Ei sitä ehkä ihan kauheasti tullut sahattua eessuntaas, mutta rytmi oli vähän heikko ehkä lasien puutteesta. Lisäksi vanha märkäpuku kirrasi olkapäistä sen verran, että jo 100m uinnin jälkeen olin varma, että läskiksi menee, kädet menee ihan hapoille. Loppuun asti pääsin, vaikka selvästi piti rauhoittaa menoa. Harju karkasikin jo selvän etumatkan päähän, eikä takaa tulevatkaan kaukana olleet. Oma aika oli luokkaa vähän alle 10min. Vesi oli sopivan lämpöistä, tosin aste pari lisää olisi voinut olla, niin olisi varpaat tuntenut.
Pyöräily lähti ihan ok liikkeelle, takaa tuli toki kovempia menijöitä jo alkumatkasta ohi, kun Panu ja Jens tulivat ohi alkusuoralla. Melko hyvin pysyin näköyhteydessä Panuun, Jens karkasi omille teilleen minulta. Ihan paras kulku ei ollut pyörällä, mutta siedettävä kuitenkin, 38kmh sain vauhdiksi. Melkein tuota vauhtia tosin pitäisi Joroisilla jaksaa, saa nähdä...
Juoksu lähti hyvin liikkeelle, Panun näin vaihdossa, ja 100m juoksun jälkeen olin jo kannassa. Vauhti asettui siihen noin 3:42-3:45/km, johon Panu totesi, ettei tänään siihen pysty, siispä lähdin omille teilleni/hän hidasti. Takaa tuli huimaa vauhtia juossut Jukka, johon ei ollut mitään saumaa vastata, joten neljäs sija oli taputeltu minulle. Juoksu kulki ihan kiitettävästi jopa, ei se helppoa vauhtia ollut, mutta ei se ihan tappoakaan ollut.
Viime vuodesta vaihtopaikka oli siirtynyt "käytävältä" rannalle, ja pyörä-lähtö oli eri paikasta siten. Eroa en tiedä, kuinka paljon nopeampi/hitaampi tämä uusi tapa on, mutta aika 1:04:32 oli 59s nopeampi kuin viime vuonna viimeisessä rykäsyssä. Silloin pyörä kulki vähän kovempaa, muut selvästi hitaampaa.

Muu viikko:
Maanantaina pidempää intervallia vaihteeksi, sisältäen 500m/200/100/100m kiihtyen 1:18->1:11.
Keskiviikkona kevyttä palauttavaa pyöräilyä, korkeaa kadenssia etsien.
Torstaina muuten kevyt uinti, mutta väliin 4*100m kovaa 1:11->1:08.
Perjantaina intervallit menivät myös kovaa, 3*1km minuutin palautuksella kovaa on aika ilkeä teko. 3:15-3:18/km vauhdit, tiedä sitten, olisiko neljäs enää mennyt tuohon saumaan. Vauhtinahan tuo on ihan liian kovaa mihinkään tarkoitukseen, en tiedä menisikö 3k kisassa levänneenä ehkä. Olipahan kokeilu :)
Lauantaina katsomaan Kuusijärvelle kisoja, jotka olivatkin ihan mahtavat! välissä kävin kokeilemassa uutta Sailfishin Onea koossa XS, ja kyllä siinä kädet liikkuu toisella tavalla kuin vanhassa puvussa. Pakko kyllä mainita, että ehkä, huom, ehkä, g-range istui aavistuksen napakammin, mutta se oli loppunut, eikä sitä olisi saanut ennen kuin joskus heinäkuussa. Hyvältä tämäkin puku kuitenkin tuntuu! uin 2*~500m, rannalta ensimmäiselle poijulle ja takaisin, jossain välissä, missä ei uintistarttia ollut vähään aikaan. Vauhdit ihan ok, 13:30-14:00 välillä varmaankin. Iltapäivällä sukuloimaan citypyörällä.
Sunnuntaina aamulenkkinä aavistuksen kiihtyävauhtinen juoksu, kellona toimi kännykän kello, matkasta ei ollut aavistustakaan, ja ajasta tiesin vasta perille päästyäni. mapsista katsottuna matkaa kuitenkin 13,1km, kello tasan tunnin, joten alku vähän hitaampaa, loppu vähän kovempaa, kynnyksellä ehkä mentiin lopussa hyvinkin. Aina jos hengitys meinasi alkaa kiihtyä, hidastin. Olipa mukava rento lenkki aamusta, kun ei vilkuillut kelloa ollenkaan :) Iltapäivästä takaisin kotiin citypyöräillen perustehoilla.


Tästä valmistavalle viikolle Sääksiin, ihan hurjasti ei kevennellä. Kovin tärkeä kisa tämä ei ole, kun kuulun niihin muutamiin harvoihin, joilla ei ole ikäluokkasarjaa valittavana, joten yleisessä pitää kisata proita vastaan ;) Sijoitus paranee viime vuodesta, koska yleisessä ei ole edes niin montaa kisaajaa kuin olin viime vuonna muistaakseni :) toivottavasti paranee suorituskin, sen verran heikosti meni.

6.6.2014

viikko 22

MA: tv-kevyt juoksu 5,7km, 5:21/km
TI: Heltri-cup Duathlon: 1:05:42 + 1km juosten vr + 43km pyöräily vr 25,8kmh.
KE: Vapaa
TO: Uintia 2km/30min + pyöräilyä 24km/20kmh citypyörällä
PE: Intervallijuoksua, sis. 6*1km, yht. 8km + citypyöräilyä 25km/21,4kmh
LA: Ap:Uintia 4,1km/1h01min 
Ip: juoksua 24,6km, 4:42/km.
SU: Vapaa

Yht: 9h37min, sis. juoksua 47km/3h30min, pyöräilyä 112km/4h36min, uintia 6,1km/1h31min

Maanantaina oli kiirettä, joten vain kevyt juoksulenkki. Vähän oli tyhjä olo päivän päätteeksi myöhään illalla.
Tiistaina oli vuorossa Heltri-cupin duathlon, sää sopivasti helteiltä väistyi ja sadetta tuli sitten ihan kivasti, lämpötilan ollessa selvästi alle +10C! Aiiiivan liian vähillä varusteilla lähdin liikkeelle, joten olin a) märkä b) kylmettynyt jo kisaan tultaessa ja c) lähes myöhässä, joten ehdin lyhyen juoksuverran tehdä märissä kuteissa, ei paljoa viitsinyt enempää tehdä, oli lähes tunnottomat varpaat, lämmittelyksi toki kävi ihan lihasvärinä, kun hytisi sen verran. Alkuun 5,3km juoksua, 3:46/km keskivauhdiksi, tuntuma oli aika helppo, kone lämpeni hyvin hitaasti, joten alun jälkeen napsin vain selkiä. Sitten pyöräily oli kurjaa, kun tuli entistä kylmempi ja pohkeet alkoivat krampata välillä ja sateessa ja tuulessa ja kylmässä vauhti oli olematonta, 35,3kmh! Eipä muillakaan kovaa kulkenut kuitenkaan. Vaihdossa pohkeet kramppasivat ihan jumiin, kun kenkiä yritin vaihtaa. Onneksi jumi laukesi, kun pääsin juoksemaan lopulta. Toinen juoksu oli 2,5km, ja keskivauhti oli 3:55/km. Ei ollut uhkaajia, ja fiilis ei ollut ihan se korkein mahdollinen -.-'' Siitä sitten vielä vajaa tunti kotiin pyörällä, märissä kamoissa, joten kotiin päästyä suihkussa kesti aikansa, ennen kuin olin lämmin. Sitten villapaitaa yms. niskaan, ja lopulta oli hyvä olo :)
Keskiviikko oli kiireinen päivä taas, joten ei treeniä.
Torstai oli kiireinen myös, mutta päätin käydä silti uimassa hetken ja illalla pyöräilin vielä vähän näkemään Mutterin menijöitä ja eräitä muita juoksufoorumilta ja muualta tuttuja kavereita.
Perjantaina kävin viimeisen tentin jälkeen juoksemassa tonnin vetoja, vähän kuin Sääksiä ajatellen. 6*1k/1min palautuksella tuli lopulta mieleen, joten sillä mentiin. 2km verraa ihan reippaasti (4:08/km) ja päälle kiihtyvät tonnit 3:35, 3:33, 3:30, 3:27, 3:24, 3:18, avg. 3:28/km. Lisäksi ajalin taas vähän citypyörällä ympäriinsä.
Lauantaina oli vuorossa uintia pitkästi pääosin keilaillen, sis. 7*100m kiihtyen 1:20->1:16. Jalat vähän kramppasivat treenin aikana. Illalla semi-pitkä lenkki juosten lämpimässä kelissä vaihteeksi, ihan ok tuntuma kuitenkin.
Sunnuntaina oli taas vapaata ja vähän kiirettäkin.

Sellainen viikko se, ei oikein päätä eikä häntää, mutta tuli kuitenkin jotain raavittua kasaan. Sellaista se on, kun treenin keksii päästä juuri ennen suoritusta, tai sitten ei yksinkertaisesti vain ole plääniä, ja tulee sekasotku.

1.6.2014

Toukokuun yhteenveto ja vertailua sekä vähän kesäkuustakin

Ennen kuin viikko tulee täyteen, ajattelin kirjata ylös toukokuun treenit vielä kun muistan sen tehdä ajoissa.

Rikkonainen kuukausi, paljon erilaisia aikaa vieviä prosesseja, mutta läpi selvittiin. Juosten tai uiden eivät ajat ole juurikaan parantuneet sitten maaliskuun, mutta pyörällä ehkä on kehitystä havaittavissa. Ehkä kesäkuu ja heinäkuun alku vielä tuovat pienen potkun, jos ja kun pääsisi treenaamaan säännöllisesti - pitää vain tehdä säännöllinen suunnitelma ja pysyä siinä.

Erilaisia päiviä:
4 päivää ilman mitään liikuntamerkintää
3 päivää n. 30min merkinnällä
4 päivää toisaalta n. 3h merkinnällä, muut siltä väliltä.

Uintia tuli 10 kertaa, 7h34min ja matkaa 30,25km (4,0km/h, vs. viime vuonna 26,9km, 3,83km/h). Ehdottomasti liian vähän, mutta uinti paljon helpompi skipata, jos aikaa ei juuri ole, kun sitä ei joka paikassa ja joka aikaan pääse tekemään.

Juoksua tuli 12 kertaa, joista 3 oli n. 2h lenkkiä. Aikaa meni 12h43min ja matkaa kertyi 168km (4:32/km vs. viime vuonna 183km, 4:54/km). Pakko sanoa, että liian vähän sitäkin tuli, mutta kun näkee tuollaisia kerran viikossa juoksua -viikkoja, niin ei ihmetytä.

Kuntosalia tuli 2 kertaa, 1h15min, eli eipä juuri mitään :)

Pyöräilyä tuli ihan reippaasti, 15 kertaa ja aikaa kului 27h52min, matkaa kertyi näistä 794km (28,5km/h vs. viime vuonna 685km, 27,1km/h). Ihan ok määrä, monet lenkit olleet n. 1h15min-2h mittaisia, joten ei siinä ajassa paljoa ajetakaan. Osa lenkeistä citypyörällä, joka näkyy kilsoissakin. Toisaalta, tehoa ollut niissä samalla tavalla kuin maantielläkin varmaan. Kesäkuussa yritetään pitää vähintään sama tahti, jotta kehitys vielä kehittyisi.

Yhteensä 49h24min, joka sijoittuu keskitasolle tänä vuonna, ja ihan hyvä määrä kiireeseen nähden! Viime vuonna tuli toukokuussa 50h33min, eli vain tunti enemmän (lajimäärät suunnilleen samat)

(muut kuukaudet tänä vuonna/viime vuonna järjestyksessä 48h03min/53h00min, 52h43min/50h25min, 46h34min/45h25min ja 51h38min/44h02min)

Treenimäärätavoitteita ei saisi varmaan laittaa, kun niissä ei kuitenkaan pysytä, mutta suuntaa antavasti tällaiseen olisin tyytyväinen: uintia 10h/40km, juoksua 15h/n.200km, pyöräilyä >30h/900km ja lisäksi neljä (harjoitus)kisaa: rykäsy (3.6), avovesiuinti (17.6), sm-sprintti (14.6) ja perusmatka (28.6). Jos näistä nuo sprintti ja etenkin perusmatka menee kohilleen niin olen tyytyväinen!